ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο - Τι φοβάται το Πεντάγωνο

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο - Τι φοβάται το Πεντάγωνο
AP Photo/Marko Drobnjakovic, File

Τουλάχιστον 25 ναύτες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Theodore Roosevelt, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, μόλις δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τρεις ναύτες βρέθηκαν επίσης θετικοί. 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περιμένει ακόμη περισσότερα θετικά κρούσματα ανάμεσα στο πλήρωμα, ενώ ένας αξιωματικός δήλωσε στο CNNi ότι υπάρχει η πιθανότητα «δεκάδων» νέων κρουσμάτων. Ένας δεύτερος αξιωματικός δήλωσε επίσης ότι αν υπάρξουν πολλές ακόμη περιπτώσεις, το υπουργείο Άμυνας είναι απίθανο να ανακοινώσει δημοσίως λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό τους, ανησυχώντας ότι χώρες όπως η Κίνα ή η Βόρεια Κορέα θα μπορούσα να θεωρήσουν το πολεμικό πλοίο ευάλωτο.

Παρά το ξέσπασμα του ιού, ο διοικητής ναυτικών επιχειρήσεων Μάικ Γκίλντεϊ δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η αποφασιστική μας απάντηση θα καταστήσει το USS Theodore Roosevelt ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε κρίση στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο εκτελών χρέη γραμματέα του Ναυτικού Τόμας Μόντλι δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές» περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊού εν πλω, δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένο αριθμό.

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία να εξετάσουμε το 100% του πληρώματος του πλοίου για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να περιορίσουμε όποια εξάπλωση θα μπορούσε να συμβεί», ανέφερε ο Μόντλι στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο σε μια ενημέρωση την Πέμπτη το πρωί.

Υπάρχουν περίπου 5.000 άτομα πάνω στο αεροπλάνο.

«Πάγωμα» επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον Μόντλι, το Roosevelt προσεγγίζει το ηφαιστιογενές νησί Γκουάμ μια μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό: «Κανείς από το πλήρωμα δεν θα επιτραπεί να κατέβει οπουδήποτε στη Γκουάμ, παρά μόνο στην προβλήτα», υπογραμμίζει.

Το αεροπλανοφόρο είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ πριν από δύο εβδομάδες χωρίς να είναι σαφές πώς ακριβώς οι ναύτες κόλλησαν τον ιό. Το Ναυτικό είναι τώρα στη διαδικασία να απομακρύνει όλο το προσωπικό του πλοίου αεροπορικώς.

Ο υπεροχταπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού μέσα σε δύο ημέρες αποτελεί «κόκκινο συναγερμό» για τον τρόπο που μεταδίδεται ο ιός στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τουλάχιστον 280 μέλη του έχουν βρεθεί πλέον θετικοί, 53 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ διέταξε «πάγωμα» 60 ημερών σε όλες τις υπερπόντιες μετακινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, εντολή που επηρεάζει 90.000 προγραμματισμένες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της μετάδοσης του ιού.

Παρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που λαμβάνονται σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και γενικά στη χώρα ο διοικητής Ενόπλων Δυνάμεων Πολ Φρίντριτς δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Τετάρτη ότι αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του ιού τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να ανοίξει η οικονομία μέχρι το Πάσχα των καθολικών. «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσουμε αυτή την ανάπτυξη ή να μετριάσουμε αυτή την ανάπτυξη είναι τα μέτρα για τα οποία έχουμε συζητήσει», δήλωσε ο Φρίντριτς. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αξία στο να σπεκουλάρουμε γύρω από μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

Rapid increase in coronavirus cases aboard US aircraft carrier, by Michael Conte, Ryan Browne and Barbara Starr, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ