ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ισπανία – 769 νεκροί σε μια ημέρα

Κορωνοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ισπανία – 769 νεκροί σε μια ημέρα
AP Photo

Αυξήθηκε ακόμη παραπάνω ο δραματικός απολογισμός του κορωνοϊού στην Ισπανία, με τις Αρχές να ανακοινώνουν 769 θανάτους μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχει ανακοινώσει μέσα σε μία ημέρα η Ισπανία, οι ανακοινώσεις της οποίας ακολουθούν σε τραγικότητα εκείνες της Ιταλίας. Και οι δύο χώρες έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των νεκρών στην Κίνα, πρώτο επίκεντρο της πανδημίας.

H νέα αυτή καταγραφή ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 4.858 και των κρουσμάτων σε 64.059, σημειώνοντας άνοδο 14% σε σχέση με την Πέμπτη. Καταγράφεται δηλαδή μια ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Επιπλέον, 4.165 άτομα βρίσκονται στις μονάδες εντατικής φροντίδας ενώ 9.357 έχουν ιαθεί.

Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας έχουν τεθεί από τις 14 Μαρτίου σε αυστηρό περιορισμό που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου.

Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «δύσκολη», εν αναμονή της κορύφωσης της επιδημικής καμπύλης.

Θερίζει ο ιός στους οίκους ευγηρίας

Συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία έχουν πεθάνει από τον νέο κορωνοϊό, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων, μετέδωσε την Πέμπτη το ραδιόφωνο Cadena Ser, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη ανάλυσή του που έκανε λόγο μόνο για 397 θανάτους.

Μόνο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, έχουν πεθάνει 855 τρόφιμοι γηροκομείων από την έναρξη της επιδημίας. Ο σταθμός επικαλέστηκε στοιχεία που συνέλεξαν τα τοπικά παραρτήματά του σε όλη την Ισπανία.

Οι οίκοι ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι ένοικοι των οποίων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανέφερε ότι ακόμη συλλέγει στοιχεία από όλες τις περιφέρειες για την κατάσταση στα γηροκομεία και δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό.

«Ειδική πτήση» από Βενεζουέλα στην Ισπανία

Αεροσκάφος το οποίο εκτελεί «ειδική πτήση» αναχώρησε από το Καράκας για τη Μαδρίτη χθες Πέμπτη, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ευρωπαϊκών χωρών, με πάνω από 360 επιβάτες, ανάμεσά τους 139 Ισπανούς και 26 Γάλλους, αποκλεισμένους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για δύο εβδομάδες εξαιτίας της αναστολής των αεροπορικών συνδέσεων που επιβλήθηκε για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ενημέρωσε διπλωματική πηγή.

Το αεροσκάφος «απογειώθηκε στις 17:55» [σ.σ. τοπική ώρα· 23:55 ώρα Ελλάδας] από το διεθνές αεροδρόμιο Μαϊκετία, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομέν Ναντάλ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Καράκας. Στο αεροπλάνο της ισπανικής εταιρείας Plus Ultra επιβαίνουν μεταξύ άλλων 139 υπήκοοι της Ισπανίας, 69 υπήκοοι της Βενεζουέλας, 56 υπήκοοι της Ιταλίας, 44 υπήκοοι της Γερμανίας και 26 υπήκοοι της Γαλλίας.

«Δεν πρόκειται για επαναπατρισμό. Κάθε επιβάτης κατέβαλε το αντίτιμο το εισιτηρίου», διευκρίνισε ο γάλλος διπλωμάτης. Η πτήση οργανώθηκε «από ευρωπαϊκές χώρες, με τον συντονισμό της Ισπανίας».

Όλοι οι επιβάτες βρίσκονταν στη Βενεζουέλα για αναψυχή ή επαγγελματικούς λόγους. Αποκλείστηκαν εκεί μετά την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με το εξωτερικό που αποφασίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ