ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ξεπέρασε τον κορωνοϊό και αρχίζει να ξαναζεί –ή μήπως όχι;

Η Κίνα ξεπέρασε τον κορωνοϊό και αρχίζει να ξαναζεί –ή μήπως όχι;
AP Photo/Andy Wong

Καθώς η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος πλανήτης έχουν πατήσει το pause στην καθημερινότητα των πολιτών τους λόγω της νέας πανδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα αρχίζει σιγά - σιγά να βγαίνει από το δίμηνο lockdown της. 

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά μήκος όλης της χώρας αρχίζουν σταδιακά να χαλαρώνουν και την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες της Γουχάν –της πόλης όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του Covid-1- θα μπορούν να φύγουν από την πόλη τους για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες.

Την ώρα όμως που η Κίνα μοιάζει να γυρίζει σελίδα, νέα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο αξιόπιστοι είναι οι αριθμοί που δημοσιεύει η χώρα, και αν όντως η πανδημία έχει ξεπεραστεί στη χώρα, έρχονται στην επιφάνεια.

Υπόνοιες που απέρριψε κατηγορηματικά την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνίνγκ, λέγοντας ότι η χώρα «παρέχει ανοικτές, διαφανείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες στον υπόλοιπο κόσμο».

«Για τα ζητήματα ασφάλειας δημόσιας υγείας, πρέπει να ακούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους ειδικούς στην επιδημιολογία και τον έλεγχο λοιμώξεων αντί για τους πολιτικούς που είναι συνηθισμένοι ψεύτες», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα, μόλις χθες ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ αντέκρουσε μη επιβεβαιωμένες κατηγορίες σχετικά με ‘αδιαφανή κινεζικά στοιχεία’ σε μία συνέντευξη τύπου στη Γενεύη.

Η Χουά κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προσπαθεί να «ρίξει το φταίξιμο» στις ΗΠΑ για την «σοβαρή κατάσταση» που αντιμετωπίζουν οι ίδιες.

«Είναι ανήθικο και απάνθρωπο να πολιτικοποιείται η δημόσια υγεία, και αυτό πρέπει να καταδικαστεί από όλους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού», τόνισε. «Ελπίζω να μην χαθεί άλλος χρόνος σε αυτό και να επικεντρωθούμε στο αγώνα κατά της πανδημίας και στη διάσωση των ζωών των Αμερικανών».

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που αμφισβητούν τα κινεζικά στοιχεία. Το Caixin, κορυφαίο κινεζικό μέσο ενημέρωσης, την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το τελευταίο διάστημα στη Γουχάν έλαβαν χώρα χιλιάδες περισσότερες κηδείες από αυτές που αναφέρονται επισήμως. Βέβαια, στην πόλη των 11 εκατομμυρίων, είναι πιθανό οι αιτίες των θανάτων να ήταν και άλλες.

Μερικά από τα πρώτα ρεπορτάζ του CNNi στην Γουχάν από τον Ιανουάριο κιόλας, υπήρχε ήδη διαφορά ανάμεσα στα επίσημα στοιχεία και τις αναφορές των ανθρώπων στην πρώτη γραμμή της επιδημίας.

Εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτό με το οποίο πολλές χώρες πασχίζουν, την έλλειψη διαγνωστικών τεστ.

Η Ντόρα Τζιάνγκ, η οικογένεια της οποίας ζει στη Γουχάν, λέει ότι ο θείος της χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ημέρες για να κάνει το τεστ.

«Είναι πολύ δύσκολο», λέει.

«Δεν νομίζω ότι θέλουν πράγματι να ελέγξουν τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα επάρκειας τεστ».

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για συγγενείς που πέθαναν χωρίς ποτέ να υποβληθούν σε κάποιο τεστ. Εξαιτίας αυτού, καθώς δεν ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν προσμετρούνται στις επίσημες στατιστικές.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις περί ανακριβών στοιχείων. Επίσης υπογραμμίζουν το μεγάλο ποσοστό ανάρρωσης των ασθενών, τονίζοντας ότι από τους περίπου 82.000 ασθενείς, περίπου 76.000 ανέρρωσαν.

Κορωνοϊός: Πόσοι πραγματικά είναι οι νεκροί στη Γουχάν;

Τα επιχειρήματά τους ωστόσο αποδυναμώνονται αν αναλογιστεί κανείς τις πολλές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των δεδομένων τους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πίεση, οι αξιωματούχοι της υγείας άρχισαν να δημοσιοποιούν στοιχεία για «ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν απαραίτητα, αλλά μεταδίδουν πιθανά τον ιό σε άλλους.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για δεύτερο κύμα εξάπλωσης στην Κίνα, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν πάλι να ταξιδεύουν κατά μήκος της χώρας και επιχειρούν να επιστέψουν στη δουλειά.

Την περασμένη εβδομάδα οι Αρχές εισήγαγαν νέους περιορισμούς στις εισαγωγές ξένων στη χώρα προκειμένου να προληφθεί το δεύτερο κύμα. Αν όμως οι αμφισβητίες των επίσημων αριθμών έχουν δίκιο, ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα στη χώρα.

As China goes back to work, many wonder if the country's coronavirus recovery can be trusted, By David Culver, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ