ΚΟΣΜΟΣ

Γουχάν: Το CNNi μπήκε στην πόλη που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός

Γουχάν: Το CNNi μπήκε στην πόλη που πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός
AP PHOTO

Το νέο έτος της Σελήνης –η πιο σημαντική γιορτή στο κινεζικό ημερολόγιο- απέχει μόλις τρεις μέρες, αλλά στην κινεζική πόλη Γουχάν κανείς δεν γιορτάζει.

Το φονικό ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού εμφανίστηκε σε αυτή την πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μόλις τον περασμένο μήνα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ιός σκότωσε 17 ανθρώπους, εκατοντάδες άλλοι έχουν αρρωστήσει, ενώ πλέον έχει εξαπλωθεί μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νέος κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα - Κρούσματα και στη Ρωσία

Η πόλη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό από τότε που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτοξεύτηκε σε εκατοντάδες την περασμένη εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της πόλης, περιλαμβανομένης μιας μεγάλης εμπορικής περιοχής, οι δρόμοι παραμένουν άδειοι, ενώ ο περισσότερος κόσμος που περπατάει έξω έχει καλυμμένο το πρόσωπο με μάσκα.

Στο κέντρο της πόλης, η ιχθυαγορά Huanan είναι άδεια με τους πάγκους να παραμένουν κλειστοί. Αστυνομικοί και φύλακες με μάσκες φρουρούν απ’έξω, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να μαγνητοσκοπήσει ή να εισέλθει στην αποκλεισμένη περιοχή.

Η αγορά ήταν πάντοτε πολυσύχναστη αυτή την περίοδο του χρόνου, γεμάτη από καταναλωτές που αγόραζαν θαλασσινά για τις γιορτές με συγγενείς και φίλους.

Αλλά φέτος, οι κινεζικές Αρχές και οι επιστήμονες λένε ότι τα άγρια ζώα που πωλούνται σε αυτή την αγορά, είναι η πιθανή πηγή του νέου στελέχους του κοροναϊού, που είναι της ίδιας οικογένειας ιών όπως το θανατηφόρο οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ-SARS).

Ο ιός –που μπορεί να προσβάλει ανθρώπους και ζώα- έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν και ΗΠΑ. Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε αμερικανικό έδαφος την Τρίτη.

Η αγορά παραμένει κλειστή από την 1η Ιανουαρίου για απολύμανση, αλλά οι υγειονομικές Αρχές δεν έχουν εντοπίσει ακόμα ποια ζώα είναι η πηγή.

Μεγάλη ανησυχία

Όχι μακριά από την ιχθυαγορά Huanan, η Xiao Chuan'an από την γειτονική πόλη, πουλά ζαχαροκάλαμο που εισάγει από την νότια επαρχία Guangdong.

«Είμαι λίγο τρομαγμένη. Πώς να μην ανησυχώ; Η κατάσταση ακούγεται πολύ σοβαρή. Τα νέα ακούγονται τρομακτικά», λέει στο CNNi.

Οι υγειονομικές Αρχές της Γουχάν επί δύο εβδομάδες διατείνονταν ότι δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι μπορούσε να γίνει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ανάμεσα στους ανθρώπους.

Στην επαρχία Hubei, όπου βρίσκεται η Γουχάν, 444 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την Τετάρτη εκ των οποίων 17 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την επιτροπή. Τουλάχιστον 509 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε όλη την Κίνα, οδηγώντας σε ανησυχία ότι πρόκειται για μια πιθανή επιδημία.

Η Xiao λέει ότι η οικογένειά της την ενθαρρύνει να πάει σπίτι τους, επειδή φοβούνται ότι θα κολλήσει τον ιό στην Γουχάν. Η ίδια, όμως θέλει να παραμείνει στη δουλειά της, παρότι αυτή δεν πάει τόσο καλά τελευταία, αφού ο κόσμος φοβάται να πάει στην αγορά να ψωνίσει.

«Μοιάζει αυτή με ατμόσφαιρα Κινεζικής Πρωτοχρονιάς; Δεν ξέρω πότε θα περάσει η επιδημία… μπορεί να χρειαστεί να φάω noodles κατά τις γιορτές».

hunan

Έκτακτα μέτρα

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων για τον περιορισμό του ξεσπάσματος –προσπάθειες που ορισμένοι λένε ότι ήρθαν πολύ αργά, καθώς ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε δεκάδες επαρχίες σε όλη τη χώρα.

Στα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Γουχάν έχει απαγορευτεί να βγάζουν τους τουρίστες εκτός πόλης. Υπέρυθρα θερμόμετρα έχουν εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων και στις αποβάθρες για να μετρήσουν τις θερμοκρασίες των επιβατών που αναχωρούν από την πόλη από τις 14 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η πόλη έχει πάνω από 60 δρομολόγια που συνδέουν τη Γουχάν με διεθνείς πόλεις, όπως και απευθείας πτήσεις σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Σίδνεϊ, Παρίσι και Λονδίνο, καθώς και πάνω από 100 εσωτερικές πτήσεις σε άλλες μεγάλες κινεζικές πόλεις. Είναι επίσης κόμβος για το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της χώρας.

Στον σταθμό του τρένου υψηλής ταχύτητας, τα μόνα πρόσωπα που ξεχωρίζουν είναι τα ακάλυπτα, με την μεγάλη πλειοψηφία επιβατών να φορά μάσκες. Καθώς ετοιμάζονται να βγουν από το σταθμό, ένας υπάλληλος του σταθμού, ο οποίος φοράει επίσης μάσκα και γάντια, βάζει θερμόμετρο στο κεφάλι κάθε επιβάτη, ελέγχοντας για πυρετό.

Σε ένα τρένο υψηλής ταχύτητας από το Πεκίνο στην Γουχάν, οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και οι φύλακες έχουν τα πρόσωπά τους ακάλυπτα. Όπως ανέφερε ένας εξ αυτών στο CNNi, τους ζήτησαν από τη διοίκηση να μην φορέσουν μάσκες, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πανικό ανάμεσα στους επιβάτες.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να αγοράσει μάσκες και θα αρχίσουν να τις φοράνε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Κάποια ξενοδοχεία στην πόλη λένε ότι επίσης θα σκανάρουν τους επισκέπτες τους, ελέγχοντας την θερμοκρασία τους και ζητώντας τους να πλένουν τα χέρια τους στην είσοδο.

Την Τετάρτη, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Westin στην Γουχάν, είπε στο CNNi ότι ζήτησε από το προσωπικό να φοράει μάσκες για την ασφάλεια των ίδιων, αλλά και των επισκεπτών.

Άλλοι, ωστόσο, είναι λιγότερο ανήσυχοι με το ξέσπασμα. Η Yan Weixi, που πουλά φρούτα, δεν φοράει μάσκα, και όπως λέει στο CNNi, δεν βρίσκει την κατάσταση τόσο τρομακτική.

«Έψαξα για οδηγίες στο διαδίκτυο, όπως να πίνω περισσότερο νερό ή να πλένω τα χέρια μου πιο συχνά. Πιστεύω ότι αυτό είναι εντάξει. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείς μια θετική στάση, γιατί αν φοβάσαι, είναι πιο πιθανό να κολλήσεις τον ιό, κατά τη γνώμη μου», λέει η Yan που θα περάσει την πρώτη της πρωτοχρονιά στην Γουχάν.

Συνεδριάζει σήμερα ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη, για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Life inside ground zero of Wuhan coronavirus outbreak, By David Culver, Yong Xiong and Nectar Gan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ