ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Νεκροί 37 γιατροί - Τον Μάιο η μερική χαλάρωση των μέτρων

Κορωνοϊός - Ιταλία: Νεκροί 37 γιατροί - Τον Μάιο η μερική χαλάρωση των μέτρων
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Στους 73 ανέρχονται πλέον οι γιατροί που έχασαν την ζωή τους στην Ιταλία από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

Σήμερα, έχασαν την μάχη για τη ζωή ένας καρδιολόγος και ένας παθολόγος.

Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, τόνισε επίσης ότι «ο ιός έχει διαδοθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας και για τον λόγο αυτό οι προφυλάξεις πρέπει να παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο».

«Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Φαμπρίτσιο Σάλα δήλωσε πριν από λίγο ότι «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της Ρώμης αύξησαν, έστω και κατά 1%, την κυκλοφορία των πολιτών στην Λομβαρδία και αυτό είναι κάτι που αποτελεί πρόβλημα».

Αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί στους γονείς να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά, όταν ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ.

Ο Σάλα, τέλος, ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να δώσει άμεσα την αναγκαία έγκριση για την χρήση των νέων προστατευτικών μασκών που η περιφέρεια της Λομβαρδίας κατάφερε να σχεδιάσει και να παράξει, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

«Πιθανή η παράταση των μέτρων μέχρι και μετά την Πρωτομαγιά»

Ο υπεύθυνος της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι Ιταλοί θα πρέπει να μείνουν μέσα στο σπίτι και την Πρωτομαγιά. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μια πραγματικότητα η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο Μπορέλι, πάντως, υπογράμμισε ότι «με την παρούσα κατάσταση η χώρα μπορεί να πάρει μια ανάσα, διότι δεν υφίσταται η τεράστια πίεση των προηγούμενων εβδομάδων στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «φάση δύο» της μερικής χαλάρωσης των μέτρων, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο Μπορέλι δεν καθόρισε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Μπορεί να ξεκινήσει στις 16 Μαίου, αλλά και νωρίτερα ή αργότερα. Θα εξαρτηθούν όλα από τα νέα στοιχεία και την πορεία της επιδημίας», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι στάσιμη. Πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ