ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Τουρκία: Οι νεαροί εργαζόμενοι... εξαιρούνται από την καραντίνα

Κορωνοϊός - Τουρκία: Οι νεαροί εργαζόμενοι... εξαιρούνται από την καραντίνα
AP Photo/Emrah Gurel

Οι νεαροί εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων οι εποχικοί εργάτες αγροτικών εργασιών, εξαιρούνται των μέτρων καραντίνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές της Τουρκίας, όπου οι κάτω των 20 ετών δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να βγαίνουν, ένα μέτρο που ελήφθη στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Αν και ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κήρυξε την καθολική απομόνωση του πληθυσμού, αντιθέτως διέταξε την Παρασκευή την καραντίνα στους κάτω των 20 ετών. Επίσης, επέβαλε τη χρήση της μάσκας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όπως και του δημόσιου, οι εποχικοί εργάτες αγροτικών εργασιών κάτω των 20 ετών εξαιρούνται της απαγόρευσης, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών σε μια εγκύκλιο.

Οι πολίτες άνω των 65 ετών ή οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα βρίσκονται ήδη σε καραντίνα.

Η χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει τουλάχιστον 501 νεκρούς και 24.000 κρούσματα από τον νέο κορωνοϊό.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Τουρκία έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέταξε το κλείσιμο των καταστημάτων, των εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων αλλά δεν έχει επιβάλει πλήρη μέτρα περιορισμού, όπως έχει ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο ηγέτης του CHP, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είπε πως περίπου 400.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που πληρώνονται με ημερομίσθιο, όπως οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων και οι κουρείς, να μείνουν άνεργοι.

«Ο αριθμός όσων εργάζονταν εκεί και είναι τώρα άνεργοι υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια. Θα πάρουν επίδομα ανεργίας από το ταμείο ανεργίας για μια σύντομη περίοδο, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα γίνει μετά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ