ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχητικές σκηνές στην Κίνα: Γεμάτα τα αξιοθέατα της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Ανησυχητικές σκηνές στην Κίνα: Γεμάτα τα αξιοθέατα της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών
CNNi

Πλήθη Κινέζων τουριστών κατέκλυσαν τις τελευταίες ημέρες τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και τις μεγαλουπόλεις κατά μήκος της Κίνας, παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών Αρχών ότι ο κίνδυνος της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό παραμένει υψηλός

Φωτογραφίες από το «κίτρινο βουνό», το φημισμένο ορεινό πάρκο Χουανγκσάν, στις 4 Απριλίου, έδειξαν χιλιάδες κόσμου, πολλοί φορώντας μάσκες, να περπατούν στριμωγμένοι, ανυπόμονοι να απολαύσουν την εκδρομή τους στη φύση μετά από μήνες ταξιδιωτικών περιορισμών και αυστηρής καραντίνας.

Ήταν μάλιστα τέτοια η θέρμη τους, που οι Αρχές στις 7:48 το πρωί υποχρεώθηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι το πάρκο είχε ήδη φτάσει στο 100% της χωρητικότητάς του, έχοντας δεχτεί 20.000 άτομα και δεν μπορούσε να δεχτεί περισσότερους.

Την ίδια ώρα, στη Σαγκάη, η διάσημη προκυμαία της Μπουντ είχε γεμίσει και πάλι με καταναλωτές και τουρίστες, μετά από αρκετές εβδομάδες ερήμωσης. Πολλά από τα εστιατόρια της περιοχής, τα οποία ήταν για αρκετές εβδομάδες κλειστά, ζητούσαν προκράτηση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους θαμώνες.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθησαν στο Πεκίνο, την κινεζική πρωτεύουσα, με τους ντόπιους να συρρέουν στα πάρκα και στους ανοικτούς χώρους.

Η επιστροφή στην κινεζική καθημερινότητα έρχεται μετά από περισσότερους από τρεις μήνες από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν. Στην κορύφωση της πανδημίας στην Κίνα, χιλιάδες νέα κρούσματα εντοπίζονταν καθημερινά. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, το ποσοστό μολύνσεων έχει πέσει κατακόρυφα.

Την Δευτέρα η Κίνα ανέφερε μόλις 39 νέα κρούσματα, όλα «εισαγόμενα», ενώ την Τρίτη και για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του πρώτου θύματος, η χώρα γνωστοποίησε ότι κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συνολικά, η Κίνα έχει καταγράψει 82.641 κρούσματα και 3.335 θανάτους.

Ενώ όμως η κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς, οι Κινέζοι ειδικοί στην υγεία συστήνουν στον πληθυσμό να παραμείνει προσεκτικός.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσε στην εφημερίδα Health Times την Πέμπτη ότι η Κίνα δεν έχει δει ακόμη το τέλος της επιδημίας.

«Η Κίνα δεν είναι κοντά στο τέλος, έχει μπει σε νέο στάδιο. Με την παγκόσμια επιδημία να μαίνεται, η Κίνα δεν έχει φτάσει στο τέλος», επέμεινε.

Πάρα πολλοί, πολύ σύντομα;

Με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να πέφτει συνεχώς, η Κίνα έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες να πατήσει restart στις βιομηχανίες της χώρας.

Η επέλαση του κορωνοϊού έχει επηρεάσει όλους τους τομείς στην οικονομία της χώρας, προκαλώντας ανησυχία για μακροχρόνια βλάβη.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο γίνονται ορατά κάποια σημάδια ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την επανεκκίνηση υπερβολικά γρήγορα με τον φόβο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων να επικρέμεται στη χώρα.

Οι σχεδιασμοί για άνοιγμα των κινηματογράφων ακυρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ενώ πολυάριθμα τουριστικά αξιοθέατα στη Σαγκάη έκλεισαν στις 31 Μαρτίου, μετά το άνοιγμά τους για μόλις 10 ημέρες.

Μετά τις εικόνες στο Χουανγκσάν του περασμένου Σαββατοκύριακο, η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομουνιστικού Κόμματος, προειδοποίησε αυστηρά τους τουρίστες μέσω των κοινωνικών μέσων: «Μην συγχρωτίζεστε!».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κεντρικό άρθρο γνώμης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, όπου αναφερόταν ότι, παρότι είναι κατανοητή η ανάγκη των πολιτών να βγουν έξω μετά τον εγκλεισμό τους, ωστόσο τώρα δεν είναι ώρα να σταματήσουν να είναι «προσεκτικοί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέρετρο του Χουανγκτσάν έκτοτε ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται τουρίστες.

Τρίτο κύμα

Η ανησυχία ότι η Κίνα χαλάρωσε υπερβολικά νωρίς του περιορισμούς, οδήγησαν ειδικούς και Αρχές στο Χονγκ Κονγκ να προειδοποιήσουν για την πιθανότητα ενός «τρίτου κύματος» μολύνσεων στην πόλη.

Μιλώντας την Κυριακή σε τοπική εφημερίδα, ο επιδημιολόγος Yuen Kwok-yung από το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ένα τρίτο κύμα είναι πιθανό στην κεντρική Κίνα, ως αποτέλεσμα εισαγόμενων κρουσμάτων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη προσπαθεί ήδη να συγκρατήσει ένα δεύτερο κύμα εισαγόμενων κρουσμάτων μετά την επιστροφή και τον επαναπατρισμό πολιτών από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη Μαρτίου.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, ο αριθμός των τοπικών μολύνσεων αυξήθηκε από 317 σε σχεδόν 900, γεγονός που ανάγκασε τον κυβερνήτη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ, Μπέρναρντ Τσαν, να απειλήσει με λήψη αυστηρότερων μέτρων.

«Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης πανικού αλλά θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ίσως είναι απαραίτητο αν η εναλλακτική είναι ο κίνδυνος για κάτι χειρότερο», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ