ΚΟΣΜΟΣ

Ένας άνδρας ανάρρωσε από τον κορωνοϊό – Και τώρα ίσως σώσει τη ζωή άλλων ασθενών

Ένας άνδρας ανάρρωσε από τον κορωνοϊό – Και τώρα ίσως σώσει τη ζωή άλλων ασθενών
CNNi

Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια, ο οποίος διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό και ανάρρωσε, έδωσε το πλάσμα αίματός του για να βοηθήσει άλλους να πολεμήσουν τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Στις 6 Μαρτίου, ο Τζέισον Γκαρσία παρατήρησε ότι είχε έναν ήπιο βήχα και κάποια συμφόρηση.

Ο 36χρονος μηχανικός αεροδιαστημικής από το Εσκονδίδο της Καλιφόρνιας δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Αργότερα όμως κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, παρατήρησε ότι ένας πονοκέφαλος είχε αρχίσει να συνοδεύει τον βήχα του. Μέσα σε μια μέρα, είχε επίσης πυρετό και πόνους στο σώμα που έρχονταν και έφευγαν.

Τότε άρχισε να παρουσιάζει δύσπνοια.

Ο Γκαρσία τηλεφώνησε στον γιατρό του και εκείνος, με βάση τα συμπτώματά του, τον συμβούλευσε να πάει στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό.

Ένα θετικό τεστ

Επέστρεψε στο σπίτι και στις 14 Μαρτίου τον ειδοποίησαν ότι το τεστ του είχε διαγνωστεί θετικό.

«Μου είπαν να απομονωθώ», θυμάται ο Γκαρσία.

«Αυτό έκανα».

Πέρασε σχεδόν 10 μέρες στο σπίτι του, περιορισμένος στο γραφείο ή στον ξενώνα, παραμένοντας μακριά από τη σύζυγό του, η οποία εργάζεται στο ναυτικό και την κόρη του, ηλικίας 11 μηνών.

Σταδιακά άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και στις 18 Μαρτίου θεώρησε τον εαυτό του «ελεύθερο συμπτωμάτων».

Έλαβε μια επιστολή από την κομητεία του Σαν Ντιέγκο, η οποία έγραφε ότι ήταν ασφαλές για αυτόν να βγει από την απομόνωση και επανήλθε στον κόσμο στις 23 Μαρτίου.

Ο Γκαρσία ανέφερε ότι παρόλο που το πρωτόκολλο προβλέπει 72 ώρες χωρίς συμπτώματα, προκειμένου ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, ήθελε να είναι πολύ προσεκτικός.

«Αποφάσισα για σιγουριά να παρατείνω την καραντίνα μου για πέντε μέρες», λέει.

Νικητής ενάντια στον ιό

Για να γιορτάσει την ανάρρωσή του, έγραψε στα κοινωνικά μέσα για να ενημερώσει τους φίλους του ότι είχε μολυνθεί από κορωνοϊό και πλέον ήταν καλά.

Ο Γκαρσία έγραψε: «Πάλεψα με τον φονικό ιό και νίκησα».

Εκείνη την περίοδο, οι υγειονομικοί φορείς του νοσοκομείου St. Joseph της κομητείας του Όραντζ στην Καλιφόρνια, επίσης κατέφυγαν στα κοινωνικά μέσα για να γνωστοποιήσουν ότι έψαχναν για κάποιον που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και είχε αναρρώσει προκειμένου να τους βοηθήσει σε μια πειραματική θεραπεία που θα σώσει πιθανώς τη ζωή ενός άλλου ασθενούς με κορωνοϊό.

Ένας φίλος που είδε και τις δύο αναρτήσεις έφερε σε επικοινωνία τον Γκαρσία με το νοσοκομείο. Λίγες μόνο ημέρες μετά το τέλος της καραντίνας, ο 36χρονος περνούσε την είσοδο του νοσοκομείου.

Μία δωρεά που μπορεί να σώσει μια ζωή

Οι γιατροί του ζήτησαν να δώσει πλάσμα σε έναν ασθενή με κορωνοϊό που ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν ανταποκρίθηκε σε άλλες θεραπείες, θυμάται ο Γκαρσία.

Δέχτηκε.

«Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για την επιβίωση ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να καταπολεμήσει αυτή την ασθένεια», λέει.

Η δωρεά πλάσματος θα επιτρέψει στον σημερινό ασθενή με κορωνοϊό να λάβει αντισώματα από τον Γκαρσία, έναν αποθεραπευμένο ασθενή, τα οποία θα τον βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε ο Γουέντι Εσκομπέντο, διευθυντής νοσηλευτικής στο νεφρολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

Αποκλειστικό CNNi: «Εμπόλεμη ζώνη»: Στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου της Ν. Υόρκης εν μέσω κορωνοϊού

Την 1η Απριλίου, ο Γκαρσία έγινε δωρητής πλάσματος για πειραματική μετάγγιση σε τρεις ασθενείς.

Μέχρι Κυριακή, 5 Απριλίου, οι γιατροί του είπαν ότι όλο το πλάσμα του έχει βρει αποδέκτες. Η υγεία του ασθενούς που βρισκόταν στη χειρότερη κατάσταση έχει βελτιωθεί από τότε, του είπαν οι γιατροί.

Ο ασθενής σταμάτησε να παίρνει κάποια φάρμακα, οξυγονώνεται καλύτερα και μέρα με τη μέρα τα πηγαίνει όλο και καλύτερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο CNNi.

«Όταν διαγνώσθηκα με τον ιό, ένιωσα φόβο και τρόμο», παραδέχεται ο Γκαρσία. «Ωστόσο αυτό κατέληξε πιθανώς στο να σώσει τη ζωή κάποιου».

Αν και ο Γκαρσία δεν ξέρει πώς κόλλησε τον ιό, είναι ευτυχής που ίσως συνεισφέρει σε μια θεραπεία μέχρι να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο. «Αν αυτό λειτουργήσει, ίσως αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία για τους ανθρώπους να γλιτώσουν τους συνανθρώπους τους από πολύ πόνο και να πολεμήσουν για τη ζωή τους».

He recovered from the coronavirus and now his plasma donation could save the lives of others, by Hollie Silverman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ