ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λευκή συμφωνία για την Υγεία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λευκή συμφωνία για την Υγεία
Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να προωθήσει καταστήσει μαζί με την Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα και μια Λευκή Συμφωνία  "White Deal" για την υγειονομική περίθαλψη επίκεντρο του έργου της.

«Η Πράσινη Συμφωνία / Green Deal είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντική, αλλά θα συμπληρωθεί με ένα λευκό συστατικό - το λευκό ως χρώμα της ιατρικής. Προστατεύουμε την υγεία του πλανήτη, προστατεύουμε και την ανθρώπινη υγεία», τόνισε σε συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Ζeit. Στο πλαίσιο αυτό, η φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει μια «προσεκτική παγκοσμιοποίηση».

«Η παγκοσμιοποίηση δεν θα θεωρείται πλέον αποκλειστικά οικονομική. Η ψηφιακή τεχνολογία, το κλίμα και η υγεία θα τοποθετούνται πάντα μαζί στο τραπέζι από την αρχή και τα τρία θα συμπεριλαμβάνονται τους υπολογισμούς», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Για το ζήτημα των ενισχύσεων προς την Ιταλία και τις άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης. «Τώρα το θέμα είναι ότι πρέπει να διαθέσουμε γρήγορα μεγάλα ποσά και να δείξουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Σεντένο: Μεγάλης κλίμακας σχέδιο ανάκαμψης

Εντωμεταξύ, ο λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

Στη δήλωσή του ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η συντονισμένη απάντηση με τη χρήση πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας:

  1. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Η Επιτροπή πρότεινε το πρόγραμμα 100 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας της απασχόλησης.
  2. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρότεινε εγγυήσεις ύψους 200 δις ευρώ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ιδίως των ΜΜΕ.
  3. Ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες. Το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πρότεινε προληπτική πιστωτική γραμμή ύψους 240 δις ευρώ για να εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες διαθέτουν επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ