ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στην Ισπανία

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί στην Ισπανία
Γυναίκα περπατά σε δρόμο στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία. Η ανακοίνωση στο κατάστημα δίπλα της γράφει «Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε (δεν είμαστε σε διακοπές). Κλειστό μέχρι νεωτέρας. Ευχαριστούμε» AP Photo

Ελαφρά πτώση σημείωσε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, με τον φόρο θανάτου στη χώρα να ξεπερνά ωστόσο τους 15.000 πολίτες.

Τις τελευταίες 24 ώρες 683 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, έναντι 757 την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 15.238, τα κρούσματα έφτασαν στις 152.446, ενώ 52.165 ανέρρωσαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν 929, ο μικρότερος εδώ και περίπου ένα μήνα.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα θύματα στην Ισπανία είχαν σημειώσει νέα άνοδο γεγονός που είχε προκαλέσει απογοήτευση, μετά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της κατάστασης που είχαν δημιουργήσει τα μειωμένα ποσοστά της περασμένης εβδομάδας.

Σάντεθ: Κοντά στην υποχώρηση της πανδημίας

«Η πυρκαγιά αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχον... Αυτός ο πόλεμος κατά του ιού θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτική νίκη», είχε δηλώσει νωρίτερα μπροστά στα σχεδόν κενά, λόγω των μέτρων προστασίας, έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Οι περί τους 300 παρόντες βουλευτές κλήθηκαν για να ψηφίσουν την παράταση για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, των μέτρων του lockdown.

Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.

«Προτείνω ένα μεγάλο σύμφωνο για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της Ισπανίας, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βάλουν πλάτη» είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τετάρτης, οι Αρχές της Ισπανίας παραδέχτηκαν ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν περίπου 3.500 ηλικιωμένοι οι οποίοι πέθαναν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία, είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Ιγνάθιο Αγουάρδο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από αυτούς τους ανθρώπους, οι 781 είχαν βρεθεί θετικοί στην ασθένεια. Όμως οι υπόλοιποι 3.479 παρουσίαζαν μεν συμπτώματα αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέσω εξέτασης ότι έπασχαν από Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ