ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: 987 νεκροί σε διάστημα 24 ωρών - Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Κορωνοϊός - Γαλλία: 987 νεκροί σε διάστημα 24 ωρών - Ανάμεσά τους και ένα παιδί
AP Photo/Christophe Ena

Συνολικά 13.197 άνθρωποι πέθαναν στη Γαλλία από τον κορωνοϊό, από την έναρξη της επιδημίας, με 987 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, έγινε γνωστό από τον γενικό διευθυντή Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Μεταξύ των νέων θανάτων, οι 433 καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας ή άλλες δομές πρόνοιας και οι 554 σε νοσοκομεία. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα παιδί ηλικίας κάτω των 10 ετών, τα αίτια, ωστόσο, του θανάτου του είναι «πολλαπλά», διευκρίνισε ο Σαλμόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε λόγο, εντούτοις, για μια «αχνή ακτίδα φωτός» που έγκειται στη μείωση του αριθμού των νέων εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (62 ασθενείς λιγότεροι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 7.004 έναντι 7.066 χθες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 90.767 έναντι 86.334 χθες.

Σημειώνεται πως πενήντα μέλη του γαλλικού αεροπλανοφόρου 'Σαρλ ντε Γκολ' διαγνώσθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Στρατού, προσδιορίζοντας πως τρεις ναύτες χρειάσθηκε να απομακρυνθούν «για προληπτικούς λόγους».

«Τα αποτελέσματα των 66 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατέληξαν στη διαπίστωση 50 κρουσμάτων κορωνοϊού πάνω στο 'Σαρλ ντε Γκολ' », αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, δύο ημέρες μετά την ενημέρωση για ύποπτα κρούσματα. «Καμία επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας των ναυτών στο σκάφος δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή», προσθέτει το υπουργείο.

Η εστία της προσβολής των μελών του 'Σαρλ ντε Γκολ' δεν έχει γίνει γνωστή, ενώ το πυρηνοκίνητο σκάφος που διαπλέει τον Ατλαντικό δεν έχει έλθει σε επαφή με κάποιο ξένο στοιχείο από τις 15 Μαρτίου. Η διοίκησή του, την περασμένη Τετάρτη είχε αποφασίσει να επισπεύσει τον κατάπλου του στη Γαλλία λόγω του εντοπισμού υπόπτων κρουσμάτων.

«Στόχος είναι να εντοπίσουμε τη διαδρομή μετάδοσης του κορωνοϊού και να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο για τον περιορισμό της επέκτασης του ιού», τονίζει το υπουργείο. Μία ομάδα των Υπηρεσιών Υγείας του Στρατού (SSA), έχει αποσταλεί από την Τετάρτη στο 'Σαρλ ντε Γκολ' με δύο επιδημιολόγους, έναν ειδικό στη βιοασφάλεια κι έναν γιατρό για τη λήψη δειγμάτων.

Οι τρείς ναύτες που απομακρύνθηκαν διακομίσθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σαντ-Αν στην Τουλόν για να «διατηρηθούν οι ιατρικές δυνατότητες» του σκάφους, τονίζει το υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα αποφασίσθηκε το πλήρωμα να φέρει υποχρεωτικά μάσκες προστασίας.

Μετά το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο 'Θίοντορ Ρούζβελτ' το 'Σαρλ ντε Γκολ' είναι το δεύτερο σκάφος τέτοιας κλάσης που πλήττεται από την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ