ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Άγιοι Τόποι: Πάσχα χωρίς προσκυνητές και λιτανείες - «Λουκέτο» στον Πανάγιο Τάφο

Κορωνοϊός - Άγιοι Τόποι: Πάσχα χωρίς προσκυνητές και λιτανείες - «Λουκέτο» στον Πανάγιο Τάφο
EPA

Χωρίς προσκυνητές ή λιτανείες, το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ δεν θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές εικόνες με τους χιλιάδες πιστούς και επισκέπτες που κατακλύζουν τους δρόμους προκειμένου να προσκυνήσουν στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

Ιερείς με μαύρα άμφια και μάσκες προσώπου περπάτησαν στους άδειους δρόμους της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, καθώς η πόλη είναι άδεια στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Παραδοσιακά, η κορύφωση των πασχαλινών δρώμενων στην Ιερουσαλήμ ξεκινάει τη νύχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς τη Μεγάλη Πέμπτη με την αγρυπνία για τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί ακολουθούν τη μαρτυρική πορεία του Χριστού στο Γολγοθά. Ο τελετουργικός περίπατος κατά μήκος της Via Dolorosa σηματοδοτεί για τους χριστιανούς την διαδρομή που έκανε ο Ιησούς πηγαίνοντας στη σταύρωση και την ανάστασή Του.

Λόγω του κορωνοϊού οι Άγιοι Τόποι έχουν κλείσει, μεταξύ αυτών η Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου, που έβαλε «λουκέτο» για πρώτη φορά μετά από πάνω από 650 χρόνια, επίκεντρο των εορτών του Πάσχα.

Οι πόρτες του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα είχαν ξανακλείσει για το κοινό το 1349 εν μέσω της πανδημίας της Μαύρης Πανώλης, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε 100-200 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από τα σπίτια τους, εκτός εάν πρόκειται για αγορές βασικών ειδών, ενώ οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.400 δολάρια.

Με όλες τις εκκλησίες κλειστές, οι θρησκευτικοί ηγέτες ενθαρρύνουν τους πιστούς να συντονιστούν στις λειτουργίες που μεταδίδονται ζωντανά στο Facebook ή σε άλλους ιστότοπους.

Οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάθε χρόνο ελπίζουν να πάρουν μία από τις δυσεύρετες άδειες που δίνουν οι ισραηλινές αρχές, φέτος -λόγω της απαγόρευσης εξόδου που έχει επιβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή- ξέρουν πως δεν θα έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν στην Ιερουσαλήμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ