ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ: Η ιδέα των κορωνο-ομολόγων θα επικρατήσει στο τέλος

Ζαν Κλοντ Γιουνγκέρ: Η ιδέα των κορωνο-ομολόγων θα επικρατήσει στο τέλος
Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Πέμπτη για ένα πακέτο βοήθειας προς τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση , αλλά δεν εξέτασαν το θέμα των κορωνο-ομολόγων.

Το θέμα παραβλέφθηκε μεν από το Eurogroup, o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όμως τάχθηκε και πάλι υπέρ των κοινών ευρωομολόγων κορωνοϊού. «Θα ήταν λάθος να πούμε τώρα αντίο στην εισαγωγή των κορωνο-μολόγων ή των ευρωομολόγων τώρα», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κοινή συνέντευξή τους στην εφημερίδα Die Welt και σε άλλες εφημερίδες της Leading European Newspaper Alliance (LENA).

Ο Γιουνκέρ είπε μεν ότι «Ο χρόνος για την έκδοση κορωνο-ομολόγων δεν έχει ακόμα ωριμάσει», αλλά πρόσθεσε πως «η ιδέα των κορωνο-ομολόγων στο τέλος θα επικρατήσει. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτόν τον στόχο και να καταστήσει σαφές στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, ότι το κάνουμε».

Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη για ένα πακέτο βοήθειας το οποίο περιέχει κυρίως τρία στοιχεία: προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ταμείο διάσωσης ΕΜΣ / ESM, ένα ταμείο εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ένα πρόγραμμα επιδότησης των βραχείας διάρκειας εργαζομένων. Το αμφιλεγόμενο ζήτημα των κορωνο-ομολόγων αποκλείστηκε από τη συζήτηση. Ειδικότερα, η Γερμανία αντιτίθεται στην «κοινότητα των χρεών

Σε ό,τι αφορά τα ποσά, το πακέτο ανέρχεται στα 540 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει:

  • Πιστώσεις 200 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • 100 δισ. από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την επιδότηση θέσεων εργασίας (με μειωμένο ωράριο κατά πάσα πιθανότητα.
  • Δάνεια από τον ESM ύψους 240 δισ., από τα οποία κάθε χώρα θα πάρει μέχρι 2% του ΑΕΠ της.

Σταϊκούρας για Eurogroup: Στην Ελλάδα αναλογούν κεφάλαια περίπου 7- 8 δισ. ευρώ

Από το όλο πακέτο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αν το θελήσει, μέχρι 6 δισεκατομμύρια. Ήτοι:

  • 4 δισ. από τον ESM,
  • 1 δισ. από το πρόγραμμα SURE,
  • 1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να λάβει ρευστότητα ίση με το 3% του ΑΕΠ της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ