ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 64χρονος εκτοξεύτηκε κατά λάθος από μαχητικό τζετ στα 2.500 πόδια

Γαλλία: 64χρονος εκτοξεύτηκε κατά λάθος από μαχητικό τζετ στα 2.500 πόδια
CNNi/Bureau of Enquiry and Analysis for Civil Aviation Safety

Την λαχτάρα της ζωής του πέρασε ένας 64χρονος Γάλλος, ο οποίος εκτοξεύτηκε κατά λάθος από ένα μαχητικό αεροσκάφος και αιωρείτο στους αιθέρες, προτού προσγειωθεί σε ένα λιβάδι.

Η έκπληξη που του ετοίμασαν οι συνάδελφοί του στην εταιρεία που δουλεύει, να πετάξει με ένα τζετ Dassault Rafale B, μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον 64χρονο άνδρα.

Όπως αποδείχτηκε, οι υπάλληλοι δεν ήξεραν τόσο καλά τον συνάδελφό τους, και ιδιαίτερα τις φοβίες του. Μόλις ο 64χρονος έφτασε στην αεροπορική βάση Saint-Dizier στην βορειοανατολική Γαλλία και συνειδητοποίησε τι του είχαν ετοιμάσει οι συνάδελφοί του, άρχισε να νιώθει απίστευτο άγχος, σύμφωνα με μια αναφορά αεροπορικών ατυχημάτων από μια γαλλική κρατική υπηρεσία που επικαλείται το CNNi.

Ο άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δεν είχε εκφράσει ποτέ την επιθυμία να πετάξει σε μαχητικό αεροσκάφος και δεν είχε προηγούμενη εμπειρία στην αεροπορία, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Και χάρη σε ένα ρολόι που φορούσε το οποίο μπορούσε να μετρήσει τον καρδιακό του ρυθμό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι «η καρδιά του ήταν σε πλήρη ταχυκαρδία» πριν από την πτήση, με καταγεγραμμένο καρδιακό ρυθμό που κυμαίνεται από 136 έως 142 παλμούς ανά λεπτό.

france ejection investigation 2

Πηγή: CNNi/Bureau of Enquiry and Analysis for Civil Aviation Safety

Όμως ο άντρας επιβιβάστηκε στο τζετ, συμμετέχοντας σε άσκηση τριών αεροπλάνων ως επιβάτης. Το Rafale B χρησιμοποιείται από τη γαλλική αεροπορία και έχει μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.400 χιλιόμετρα την ώρα (870 μίλια ανά ώρα).

Όταν το τζετ βρισκόταν στα 2.500 πόδια από το έδαφος και ο πιλότος άρχισε να ανεβαίνει, ο επιβάτης πανικοβλήθηκε και πήγε να πιαστεί από κάπου για να κρατηθεί.

Δυστυχώς, αυτό ήταν το κουμπί του εκτοξευτήρα καθίσματος - και ο 64χρονος εκτοξεύτηκε από το μαχητικό αεροσκάφος.

Ακόμα χειρότερα, δεν είχε ασφαλίσει σωστά το κράνος του, το οποίο και του έφυγε στον αέρα.

Ευτυχώς ο άντρας δεν υπέστη κάποιο σοβαρό τραυματισμό, αφότου προσγειώθηκε σε ένα λιβάδι κοντά στα σύνορα με την Γερμανία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σφάλμα προκλήθηκε από ένα ακούσιο αντανακλαστικό, που προκλήθηκε από το άγχος και την αιφνίδια κίνηση του τζετ.

Ο πιλότος δεν εκτοξεύτηκε και κατάφερε να προσγειώσει με ασφάλεια το αεροπλάνο, παρόλο που υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Ο επιβάτης, εν τω μεταξύ, μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο μετά την πτήση.

A 64-year-old man accidentally ejected himself from a fighter jet at 2,500 feet

ΔΗΜΟΦΙΛΗ