ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Μωρό 29 ημερών από τα νεότερα θύματα του κορωνοϊού στον κόσμο

Φιλιππίνες: Μωρό 29 ημερών από τα νεότερα θύματα του κορωνοϊού στον κόσμο
AP Photo/Teresa Crawford

Ένα μωρό μόλις 29 ημερών βρίσκεται ανάμεσα στα νεότερα θύματα του κόσμου από Covid-19

Το νεογέννητο αγοράκι από την περιοχή Batangas, που βρίσκεται στις Φιλιππίνες, πέθανε από σηψαιμία στο νοσοκομείο, ενώ αντιμετώπιζε και αναπνευστικές δυσκολίες.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης, η υφυπουργός Υγείας της χώρας, Maria Rosario Vergeire, δήλωσε: «το νεότερο θύμα από Covid-19 είναι ένα αγοράκι 29 ημερών από την περιοχή Batangas. Πέθανε από σήψη, η οποία προήλθε από σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη».

Προτού το νεογέννητο αγοράκι φύγει από τη ζωή, το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στις Φιλιππίνες ήταν ένα επτάχρονο κορίτσι από την περιοχή Pangasinan, που πέθανε από υποβολαιμικό σοκ, το οποίο προήλθε από οξεία γαστρεντερίτιδα και σοβαρή αφυδάτωση.

Το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανέφερε χθες 14 νέους θανάτους από Covid-19 ιό και 230 επιπλέον κρούσματα. Συνολικά, οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα έφτασαν τους 349, ενώ ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 5.453, καθιστώντας τις Φιλιππίνες την πιο μολυσμένη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία. 58 ασθενείς έχουν αναρρώσει, με το συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν αναρρώσει να φτάνουν τους 353.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο γερουσιαστής Βονγκ Γκο προειδοποίησε ότι «έχει σακούλες πτωμάτων» για όσους διασπείρουν fake news για τον Covid-19 στα τοπικά media. Η οργή του Φιλιππινέζου πολιτικού προκλήθηκε από δημοσιεύματα τοπικών media, σύμφωνα με τα οποία τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεμείνει από σακούλες πτωμάτων, κάτι το οποίο συνδέεται με τον αυξημένο αριθμό των νεκρών.

Η συγκεκριμένη απειλή έφτασε λίγες μέρες μετά την απειλή του προέδρου των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, ο όποιος δήλωσε ότι όποιος δε συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, θα πυροβολείται από τα όργανα της τάξης.

Την ίδια ώρα, ο Mung Yu Hah, αναπληρωτής τοπικός διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να απειλεί ότι θα τον σκοτώσει.

Το καθεστώς της χώρας έχει ήδη επικριθεί για τον θανατηφόρο «πόλεμο» ενάντια στα ναρκωτικά, που έχει στερήσει χιλιάδες ζωές. «Αυτή η επικίνδυνη ρητορική πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε ο Mung. «Μια τέτοια επικίνδυνη "γλώσσα" δεν είναι ποτέ αποδεκτή. Μετά και την εντολή του Προέδρου Duterte να πυροβολείται όποιος δεν ακολουθεί τους κανόνες, και αυτή η απειλή δείχνει τη γενική εχθρότητα της κυβέρνησης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ