ΚΟΣΜΟΣ

Ενίσχυση ανταρτών στη μάχη για Χαλέπι - Χαμόγελα στις ΗΠΑ για εκεχειρία

Ενίσχυση ανταρτών στη μάχη για Χαλέπι - Χαμόγελα στις ΗΠΑ για εκεχειρία
REUTERS/Alaa Al-Faqir

Πολύ σημαντική κρίνει ο Λευκός Οίκος την επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

"Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της", δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έρικ Σουλτς.

Και πρόσθεσε: "Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους".

Παράλληλα ανέφερε πως η Ρωσία στοχεύοντας περιοχές με μικρή παρουσία τζιχαντιστών του ISIS, δύσκολεψε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

"Ήρθε η ώρα για αυτούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη πρόφαση ότι κυνηγούν το ΙΚ που χρησιμοποιούν για να εμπλακούν περαιτέρω στο σεχταριστικό εμφύλιο πόλεμο", τόνισε.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι αντίπαλοι του Μπασάρ Αλ Άσαντ φαίνεται πως ενισχύθηκαν με νέα εφόδια πυραύλων εδάφους-εδάφους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από ρωσικά αεροσκάφη κοντά στο Χαλέπι, σύμφωνα με διοικητές δυνάμεων ανταρτών.

Όπως είπαν στο Reuters οι διοικητές αυτοί, οι πύραυλοι με βεληνεκές 20χλμ αποδόθηκαν στους αντάρτες σε "άριστες ποσότητες" ως απάντηση της επίθεσης που έχει κόψει τις γραμμές εφοδιασμού τους από τα τουρκικά σύνορα προς τα μέρη της πόλης του Χαλεπίου που ελέγχουν.

Ένας εκ των διοικητών ανέφερε μάλιστα πως οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις των δυνάμεων του στρατού πέρα από την γραμμή του μετώπου, καθώς μπορεί να υπολείπονται των αναγκών τους για αντιαεροπορικά πυρά, όμως έχουν "σημαντική επίδραση στις θέσεις της οπισθοφυλακής του στρατού".

Πάντως, τη σιγουριά ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα έχει τα ηνία της διακυβέρνησης της Συρίας στο μέλλον και πως οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Ρωσίας δεν θα τον βοηθήσουν να παραμείνει στην εξουσία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

"Δεν θα υπάρξει Μπασάρ αλ Άσαντ στο μέλλον", δήλωσε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Και πρόσθεσε: "Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες, μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή τρία χρόνια–αλλά δεν θα φέρει ευθύνη πλέον για την Συρία. Τελεία και παύλα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ