ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 1.700 μετανάστες αποκλεισμένοι στη ζούγκλα του Παναμά

Κορωνοϊός: 1.700 μετανάστες αποκλεισμένοι στη ζούγκλα του Παναμά
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Arnulfo Franco

Περίπου 1.700 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ τέθηκαν σε περιορισμό από τις αρχές σε ζούγκλα στον Παναμά, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ανάμεσά τους.

Οι μετανάστες στριμώχνονται εν μέσω αφόρητης υγρασίας στη Λα Πενίτα, κοινότητα αυτοχθόνων κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σε εγκαταστάσεις φτιαγμένες για την υποδοχή ως και 200 ανθρώπων.

«Οι δεκαεπτά από τους μετανάστες έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ήδη απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό.

Εξάλλου προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τοποθεσία και να τεθεί σε καραντίνα, αφού είχε έρθει σε επαφή με αστυνομικό της περιοχής που πέθανε εξαιτίας της μόλυνσής του από τον κορωνοϊό, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάλτερ Κότε, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΕΣ), αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο.

Στον Παναμά — όπου τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 4.273 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 — οι παράτυποι μετανάστες οδηγούνται σε τρεις προσωρινούς καταυλισμούς στα σύνορα, όπου η κυβέρνηση, η UNICEF και ο Ερυθρός Σταυρός τους μοιράζουν νερό, τρόφιμα και τους παρέχουν ιατρικές φροντίδες.

Παρά τους κινδύνους, τα σύνορα Κολομβίας - Παναμά έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε διάδρομο της παράτυπης μετανάστευσης, κυρίως ανθρώπων από την Αϊτή, την Κούβα και τη Βενεζουέλα, αλλά κι από πολύ μακρινές χώρες, όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, το Κονγκό ή το Καμερούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ