ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καθυστερεί η ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 λόγω κορωνοϊού

Τουρκία: Καθυστερεί η ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 λόγω κορωνοϊού
Associated Press

Τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση των νέων ρωσικών πυραύλων S-400 πρόκειται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων, Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή δεν θα οδηγήσει στην ακύρωση του τουρκικού προγράμματος ανέφερε η ίδια πηγή.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400, (αλλά) λόγω του Covid-19 […] το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει» δήλωσε, προσθέτοντας ότι έμειναν ορισμένα τεχνικά ζητήματα έμειναν να ξεπεραστούν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, καθώς -όπως υποστηρίζουν- η ενσωμάτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στο οπλοστάσιο μίας χώρας-μέλους της Συμμαχίας καθιστά ευάλωτα τα οπλικά της συστήματα απέναντι στη Ρωσία, η οποία ενδέχεται με αυτό τον τρόπο να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ