ΚΟΣΜΟΣ

Άι Γουέι Γουέι στο CNNi: Ο κορωνοϊός ενίσχυσε την αστυνομοκρατία στην Κίνα

Άι Γουέι Γουέι στο CNNi: Ο κορωνοϊός ενίσχυσε την αστυνομοκρατία στην Κίνα
AP IMAGES

Όσο ο πλανήτης προσπαθεί να συνηθίσει τα πρωταφανή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Κινέζος καλλιτέχνης, Άι Γουέι Γουέι, βρίσκει και πάλι τον εαυτό του απέναντι στις αποφάσεις της κυβέρνησης της χώρας του. 

Το 2011, κρατήθηκε σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο για σχεδόν τρεις μήνες, υπό την επίβλεψη των αρχών.

Αργότερα, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή, μία κατηγορία που για πολλούς μεταφράστηκε ως τιμωρία για τον πολιτικό ακτιβισμό του. Όταν αφέθηκε ελεύθερος, το διαβατήριό του κατασχέθηκε και βρέθηκε υπό στενή παρακολούθηση στο Πεκίνο.

Από το Κέϊμπριτζ της Αγγλίας πλέον, ο 62χρονος αντιφρονούντας καλλιτέχνης μεταφέρει τις εμπειρίες του και συγκρίνει τον τότε εγκλεισμό του με τον τωρινό. «Νιώθεις λες και σε έχουν κατασχέσει, υπολειτουργείς και αμφιβάλλεις για το μέλλον σου».

Είναι αντίθετος στον τρόπο που η Κίνα χειρίστηκε την έξαρση του κορωνοϊού που πρώτα εμφανίστηκε στην πόλη της Γουχάν και ύστερα εξαπλώθηκε σε πάνω από 210 χώρες, μολύνοντας περίπου 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως τονίζει, η επιλεκτική και μη σωστή πληροφόρηση για τον αριθμό των κρουσμάτων, έδωσε την ευκαιρία στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί και επιμένει πως η Κίνα, χωρίς τον έλεγχο και τη χειραγώγηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος.

«Για την Κίνα, όλα είναι πολιτικά ζητήματα. Και έχουν ξεκάθαρο λόγο που δίνουν αυτά τα νούμερα, να περιορίζουν ή να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνουν ούτε τα σωστά ονόματα. Είναι εντελώς χαμένοι γιατί θέλουν το κράτος να έχει μία σωστή εικόνα».

Σύμφωνα με τον Άι Γουέι Γουέι, η Κίνα επαναλαμβάνει συνεχώς τα λάθη της και η κυβέρνησή της δεν μπαίνει την διαδικασία να τα παραδεχτεί.

«Η Κίνα δεν θα μάθει ποτέ. Δεν έχει σημασία ποια καταστροφή αντιμετωπίζουν. Το μόνο που ξέρουν είναι ο τρόπος να χειριστούν τη απολυταρχική τους δύναμη για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Αυτή η αλαζονεία θα τους οδηγήσει σε μία ακόμη κρίση».

Για το πώς βιώνει ο ίδιος την κατάσταση, έκανε γνωστό πως είναι και αυτός χαμένος, όπως όλοι και μίλησε για τη σημασία της τέχνης αυτή την δύσκολη περίοδο. «Ακόμα και η καλή γραφή, η φιλοσοφική σκέψη, ή μία καλή φωτογραφία, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή τη βαθιά θλίψη και την απογοήτευση της παρούσας κατάστασης».

Πώς περνάει το χρόνο του; Προετοιμάζει τα μελλοντικά του ντοκιμαντέρ και διευθύνει συνεντεύξεις.

Dissident artist Ai Weiwei says virus has only strengthened China's 'police state', by Stephy Chung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ