ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παραμένει επιφυλακτικός για τα ομόλογα του κορωνοϊού ο Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Παραμένει επιφυλακτικός για τα ομόλογα του κορωνοϊού ο Όλαφ Σολτς
AP Photo / DPA / Michael Kappeler

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τάχθηκε την Πέμπτη υπέρ της προώθησης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατυπώνοντας, ωστόσο, σημαντικές επιφυλάξεις ως προς τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων.

«Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με αλληλεγγύη απαιτούνται και περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T-Online.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός ζήτησε επίσης «να συνεχίσει η Ευρώπη να εργάζεται για την δημιουργία της δημοσιονομικής ένωσης» και πρόσθεσε: «O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Χρειάζεται επίσης η "Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση" και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών».

Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ χρειάζεται κοινά έσοδα. Γι 'αυτό θα είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πολλές χώρες - ίσως μάλιστα και όλες».

Ο Σολτς διατηρεί τις επιφυλάξεις του σχετικά με τα κορωνο-ομόλογα, τα οποία ζητούν για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία.

«Οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε ο Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας, η Γερμανίας και ορισμένοι από τους «δορυφόρους» στην Ευρώπη των 27, όπως η Ολλανδία, είτε έχουν εκφράσει επιφυλάξεις είτε έχουν εναντιωθεί στη θεσμοθέτηση των λεγόμενων κορωνο-ομολόγων.

Στον αντίποδα αυτής της στάσης κινούνται χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που ήδη μετρούν χιλιάδες θύματα εξαιτίας του κορωνοϊού και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της αναστολής, στην οποία έχουν εξαναγκαστεί να προβούν σε ό,τι αφορά την οικονομική και παραγωγική τους δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ