ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντ. Τραμπ «τα έψαλλε» στον Πάπα για την προστασία των φτωχών Μεξικανών

Ο Ντ. Τραμπ «τα έψαλλε» στον Πάπα για την προστασία των φτωχών Μεξικανών
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Στην κυριολεξία δεν έχει το... Θεό του ο Ντόναλτ Τράμπ αφού άσκησε σκληρή κριτική στην Πάπα Φραγκίσκο για το μήνυμα εξάλειψης της διαφθοράς και των ναρκωτικών που έστειλε στους κατοίκους του Μεξικό.

Ο Ποντίφικας κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μεξικό ως Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο και την κυβέρνησή του να κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τα σωρευμένα προβλήματα.

Κάλεσε όμως και τους επισκόπους να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπόριου των ναρκωτικών και τους είπε να διαμηνύσουν στους εμπόρους ναρκωτικών ότι δεν θα μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους "καλούς Καθολικούς" αν τα χέρια τους "είναι βουτηγμένα στο αίμα και οι τσέπες τους γεμάτες με βρόμικο χρήμα".

Μιλώντας ισπανικά στους επισκόπους, μέσα στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας, ο Αργεντινός πάπας κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους μετανάστες "ρίχνοντας βάλσαμο στα πληγωμένα πόδια τους" μέσω κοινωνικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων.

Στην πενθήμερη περιοδεία του ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του Μεξικού. Η επίσκεψή του θα τελειώσει μάλιστα στη Σιουδάδ Χουάρες, στα βόρεια σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με συγγενείς θυμάτων βίας.

Η επίσκεψη του Πάπα στις φτωχότερες περιοχές του Μεξικό ήταν η πέτρα του σκανδάλου για τον Ντόναλντ Τράμπ.

"Νομίζω ότι ο Πάπας είναι απόλυτα πολιτικό πρόσωπο. Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα που έχει η χώρα μας", δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο Fox Business. "Δεν νομίζω ότι καταλαβαίνει τον κίνδυνο της ανοικτής συνόρων που έχουμε με το Μεξικό".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο Επίσκοπος Μαρκ Σάιτζ του Ελ Πάσο, στο Τέξας είπε ότι ο Ποντίφικας καλεί τους ανθρώπους να εξετάσουμε με συμπόνια τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τρομερά δεινά και παράλληλα τάσσεται εναντίον του αδιαπέραστου των διεθνών συνόρων και του αποκλεισμού.

Διαβάστε επίσης:

The Pope, 'The Donald' and the wall between them

By Daniel Burke, CNN Religion Editor

Υποδοχή Μεσσία επεφύλαξαν οι Μεξικανοί στον Πάπα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ