ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: «Βράζουν» τα προάστια του Παρισιού εν μέσω lockdown

Κορωνοϊός - Γαλλία: «Βράζουν» τα προάστια του Παρισιού εν μέσω lockdown
AP Photo/Francois Mori

Επί τέσσερα συναπτά βράδια, επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας σημειώνονται στα προάστια του Παρισιού, εν μέσω lockdown, μετά τον τραυματισμό ενός 30χρονου μοτοσυκλετιστή σε σύγκρουση με αυτοκίνητο της αστυνομίας χωρίς διακριτικά, το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Η αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, είπε ότι ήθελε να ανακρίνει τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, ο οποίος κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα κινούμενος ανάποδα προς το ρεύμα και δεν φορούσε κράνος.

Από την έναρξη του lockdown στη Γαλλία, η κατάσταση στις υποβαθμισμένες γειτονιές και προάστια του Παρισιού είναι αρκετά διαφορετική, με δίκτυα εθελοντισμού και αλληλοβοήθειας μεταξύ των κατοίκων για την αντιμετώπιση της κρίσης τους νέου κορωνοϊού.

Οι πολίτες των προαστίων κατηγορούν τις αρχές για συστημικό ρατσισμό, εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση, με αφορμή την ειδική εντολή στις αρχές για επιβολή των μέτρων περιορισμού.

Από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο ο μοτοσικλετιστής απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν θέλουν την κλιμάκωση της κατάστασης, ξεκαθαρίζουν ότι ο εκφοβισμός και ο εξευτελισμός συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό.

Βεγγαλικά κατά αστυνομικών, φωτιές σε αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, με την αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων, προσαγωγές και συλλήψεις.

Το βράδυ της Τετάρτης οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις, ενώ στο προάστιο Βιλνέβ-λα-Γκαρέν -βόρεια της πρωτεύουσας- άνδρες των μονάδων αποκατάστασης της τάξης πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα κτιριακό συγκρότημα για να καταστείλουν ταραχές καθώς νεαροί είχαν βάλει φωτιά σε σκουπίδια και μπάζα.

Το Βιλνέβ-λα-Γκαρέν είναι από τα πιο φτωχά και υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν αυξήσει την ένταση, απειλώντας την κοινωνική ειρήνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε σήμερα πως δεν νομίζει ότι το ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα σε συγκροτήματα κατοικιών στη Γαλλία θα οδηγήσει σε σκηνές παρόμοιες με εκείνες των ταραχών του 2005 που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

«Δεν είμαστε σε ένα τέτοιο σενάριο», δήλωσε ο Καστανέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Τον Οκτώβριο του 2005, ο 15χρονος Μπουνά Τραορέ και ο 17χρονος Ζιέντ Μπενά, καταδιωκόμενοι από την αστυνομία, κατέφυγαν σε έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος, σε προάστιο του Παρισιού, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ