ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίνη η Lufthansa: Προειδοποιεί για έλλειψη ρευστότητας, ζητά ευρωπαϊκή ενίσχυση

Σε δίνη η Lufthansa: Προειδοποιεί για έλλειψη ρευστότητας, ζητά ευρωπαϊκή ενίσχυση
AP Photo/Michael Probst

Για τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό εντός των επόμενων εβδομάδων προειδοποιεί η γερμανική αεροπορική Lufthansa, αν δεν λάβει οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2020, αναφέροντας ότι η απώλεια αναμένεται «αξιοσημείωτα υψηλότερη» για το επόμενο τρίμηνο.

Η εταιρεία με έδρα στην Φρανκφούρτη απευθύνθηκε για κυβερνητική βοήθεια στη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελβετία. Η ρευστότητα θα υποχωρήσει στρατηγικά εάν ο αερομεταφορέας δεν λάβει βοήθεια από το γερμανικό κράτος, καθώς και από την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελβετία, τόνισε η ίδια η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κάρστεν Σπορ είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία έχει απώλειες ύψους 1 εκατ. ευρώ την ώρα. Η αεροπορική εταιρεία έχει ήδη τοποθετήσει σχεδόν 90.000 υπαλλήλους της σε κρατικά προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η γερμανική εταιρεία θεωρεί αδύνατο να αντλήσει χρήματα εκδίδοντας νέο χρέος, παρά το γεγονός ότι διαθέτει αεροσκάφη συνολικής αξίας 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως ενέχυρο.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κυριολεκτικά γονατίσει τον κλάδο, με την Lufthansa να έχει αναγκαστεί να καθηλώσει στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της, γεγονός που έχει μειώσει δομικά τα έσοδά της, ενώ τα έξοδα για αποζημιώσεις πελατών και χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις εξαντλούν τα αποθέματα ρευστού της.

Η Lufthansa και οι θυγατρικές της Austrian Airlines, Brussels Airlines και Swiss πραγματοποιούν πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών εν μέσω πανδημίας, ωστόσο το κανονικό πρόγραμμα του ομίλου έχει πέσει στο μόλις 5% εκείνου πριν από την κρίση.

«Προς το παρόν, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί πότε οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν τις πτήσεις πέρα από το τρέχον πρόγραμμα πτήσεων επαναπατρισμού», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Η προειδοποίηση της Lufthansa έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Virgin Australia, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, εισήλθε σε εθελοντική διοίκηση, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κρατική διάσωση – αποτελώντας έτσι το πρώτο μεγάλο αεροπορικό ατύχημα από την έναρξη της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ