ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 24 ώρες σε μία ΜΕΘ του Ηνωμένου Βασιλείου

Κορωνοϊός: 24 ώρες σε μία ΜΕΘ του Ηνωμένου Βασιλείου
CNNi

Το UHCW (University Hospital Coventry) είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των Μίντλντς - την περιοχή ίσως του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει πληγεί περισσότερο μετά το Λονδίνο. Το CΝΝi βρέθηκε μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου για ένα ολόκληρο 24ωρο, βιώνοντας από κοντά τις δύσκολες συνθήκες και τον μεγάλο φόβο των γιατρών.

Οι γιατροί τρέμουν ότι ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού είναι λίγες βδομάδες μακριά, από τη στιγμή που οι Βρετανοί αποφασίσουν να ξανακυκλοφορήσουν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να μολύνουν ο ένας τον άλλον.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου βλέπει πάρα πολλούς ασθενείς να έχουν μολυνθεί από τον Covid-19, ενώ από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, περίπου 170 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Το γεγονός ωστόσο ότι το UHCW έχει πολλούς ασθενείς και μεγάλη επαφή με τον ιό, δεν σημαίνει ότι οι γιατροί αισθάνονται άνεση με τον κορωνοϊό.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί» λέει ο Ρότζερ Τάουνσεντ, ο σύμβουλος της ΜΕΘ.

Ένα ακόμα στοιχείο όμως που ταλαιπωρεί τους γιατρούς, είναι η μοναξιά που προκαλεί ο ιός στα θύματά του. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης, οι ασθενείς πρέπει να ζήσουν τις τελευταίες ώρες τους χωρίς την οικογένειά τους, με μοναδική παρέα γιατρούς και νοσοκόμες.

«Κρατούσα το τηλέφωνο στο αυτί ενός κυρίου που πέθανε, έτσι ώστε η σύζυγός του να μπορεί να του μιλήσει λίγο πριν τελειώσει», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Οι νοσοκόμες συγκεντρώνονται στους διαδρόμους, βγάζοντας τις στολές τους εξαντλημένες από τα δύσκολα 12ωρα της βάρδιας, δείχνοντας ατσάλινα νεύρα.

Κοιτάζονται η μία την άλλη και ανακουφίζονται. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο φόβος υπάρχει ακόμα στα μάτια τους κάθε φορά που ξεκινάνε την μακρά, νυχτερινή βάρδια.

Μέσα στην ΜΕΘ, πάλι τα πράγματα δείχνουν δύσκολα με τον Τάουνσεντ να κατανοεί πως κανένα επίπεδο φροντίδας δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση, πόσω μάλλον όταν αντικρίζει τον πόνο των ασθενών, ενώ όσο υπάρχει ο φόβος για δεύτερο κύμα επιδημίας τα πρόσωπα των γιατρών δείχνουν να «ιδρώνουν» παραπάνω:

«Νομίζω ότι όλοι φοβόμαστε ένα πιθανό δεύτερο κύμα και πιθανώς ακόμη περισσότερα καθώς προχωράμε στο χειμώνα, εφόσον διαπιστώσουμε η ασθένεια είναι εποχιακή» δήλωσε ο Άντι Χάρντι, Διευθύνων Σύμβουλος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Coventry και Warwickshire.

«Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει σαφή κατεύθυνση το γιατί μια εκτεταμένη καραντίνα μπορεί να είναι απαραίτητη για ορισμένους τύπους ευάλωτων ασθενών».

Κάθε μέρα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένας Γολγοθάς για τους γιατρούς. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου, δύο ασθενείς πέθαναν ενώ άλλοι δύο ανάρρωσαν και κατάφεραν να φύγουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα όμως που περνά, συμβαίνουν και περισσότερα.

Και υπό το φόβο ενός δεύτερου πιο ισχυρού κύματος της πανδημίας κανείς δεν μπορεί να ησυχάζει.

24 hours inside one UK intensive care unit battling coronavirus outbreak, by Nick Paton Walsh, Jo Shelley and William Bonnett, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ