ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Διαδηλώσεις στην Γερμανία για καταπάτηση των δικαιωμάτων

Κορωνοϊός: Διαδηλώσεις στην Γερμανία για καταπάτηση των δικαιωμάτων
AP Photo

Αστυνομικοί, φορώντας μάσκες, συγκρούστηκαν σήμερα με δεκάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους εν μέσω της πανδημίας.

«Θέλω πίσω τη ζωή μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Προστατεύστε τα συνταγματικά δικαιώματα», «Η ελευθερία δεν είναι τα πάντα αλλά χωρίς ελευθερία τα πάντα είναι τίποτα» και «Μπαμπά, τι είναι φιλί;».

Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθησαν πάνω από 100 διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές προσπαθούσαν να τηρήσουν τις αποστάσεις και φορούσαν μάσκες, όμως άλλοι είχαν συγκεντρωθεί όλοι μαζί. Μοίραζαν εφημερίδες με τον τίτλο «Δημοκρατική Αντίσταση», που ανέφεραν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μια προσπάθεια κάποιων να αρπάξουν την εξουσία διασπείροντας τον φόβο. Τα έντυπα αυτά παρέθεταν δηλώσεις 127 γιατρών απ’ όλον τον κόσμο οι οποίοι αμφισβητούσαν την ανάγκη για λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τίλο Τσάμπλιτς είπε ότι είχε δοθεί άδεια για μια εκστρατεία διανομής εφημερίδων, όχι όμως και για διαδήλωση. «Την εποχή του κορωνοϊού και με βάση τους κανονισμούς περιορισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να αποτρέψουμε τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αυτόν τον μήνα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, εφόσον τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εκτός από το Βερολίνο, μια συγκέντρωση 350-500 ατόμων έγινε και στο κέντρο της Στουτγκάρδης, με πρωτοβουλία της οργάνωσης Querdenken.

Δεύτερη ημέρα μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων

Στα 152.438 έφτασαν τα κρούσματα στη Γερμανία καθώς 2.055 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι διαπιστώνεται για δεύτερη ημέρα μείωση του αριθμού τους έπειτα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες καταγραφόταν αύξησή τους.

Χθες Παρασκευή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού είχαν αυξηθεί κατά 2.337.

Παράλληλα ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αυξήθηκαν κατά 179 σε 5.500 στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Χθες πάντως το ινστιτούτο ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως προτού χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, ενώ κάλεσε να γίνουν ακόμη πιο εκτεταμένα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν θα πρέπει να ρίξουμε τις αντιστάσεις μας τώρα», δήλωσε ο Λαρς Σάαντε αντιπρόεδρος του RKI.

Ενθαρρυμένο από τον μικρότερο αριθμό των κρουσμάτων το Βερολίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι από Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Εξάλλου χθες το ΡΚΙ επεσήμανε ότι συνιστά να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 σε όλους όσοι εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα αναπνευστικής μόλυνσης ανεξαρτήτως αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή με κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ