ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Wikileaks: Αναβάλλεται η δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ στη Βρετανία

Κορωνοϊός – Wikileaks: Αναβάλλεται η δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ στη Βρετανία
AP Photo / Alberto Pezzali

«Παγώνει» προσωρινά η δεύτερη φάση της υπόθεσης έκδοσης στις ΗΠΑ του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaksΤζούλιαν Ασάνζ, καθώς δικαστήριο στη Βρετανία έκρινε τη Δευτέρα ότι αυτό είναι επιβεβλημένο, λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, λόγω της η εξάπλωση του κορωνοϊού και στη Βρετανία, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή ακροαματικών διαδικασιών, γεγονός που έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν της η δικαστής της έδρας, Βανέσα Μπαράιτσερ.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν με τον πελάτη τους, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του Covid 19 και ως εκ τούτου συμφώνησαν πως δεν θα ήταν ασφαλές να συνεχιστεί η διαδικασία, που αφορά στην εκδίκαση της έκδοσης ή μη του ιδρυτή των WikiLeaks στις ΗΠΑ.

Η δικαστής Μπαράιτσερ συμφώνησε, με τη σειρά της, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακροαματική διαδικασία. αν οι δικηγόροι δεν μπορούν να εμφανιστούν οι ίδιοι στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Κατόπιν αυτών, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 4 Μαΐου 2020, ώστε το δικαστήριο να καθορίσει μια νέα ημερομηνία.

Στα τέλη Μαρτίου, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρνηθεί να αποφυλακίσει υπό όρους τον 48χρονο Ασάνζ, που εξέφραζε φόβους για την υγεία του λόγω κορονοϊού, διότι συντρέχουν «σοβαροί λόγοι να πιστεύει» πως θα μπορούσε να μην προσέλθει σε μελλοντικές κλητεύσεις του.

Στο Twitter, η WikiLeaks σημειώνει πως η σύντροφος του Ασάνζ, «μητέρα των δύο παιδιών του εκλιπαρεί τη βρετανική κυβέρνηση να τον απελευθερώσει, όπως κι εάλλους ευάλωτους κρατούμενους, την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει τις φυλακές».

Ασάνζ: Απέκτησε δύο παιδιά με μία συνήγορό του - Τι δηλώνει η ίδια

Ο 48χρονος καταζητείται στις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες συνωμοσίας ότι χάκαρε κυβερνητικούς υπολογιστές και για την παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας. Ο Ασάνζ ισχυρίζεται ότι θα εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης εάν εκδοθεί και καταδικαστεί εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ