ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βραζιλία: «Και λοιπόν;» - Η εξοργιστική αντίδραση Μπολσονάρου για τους χιλιάδες νεκρούς

Κορωνοϊός - Βραζιλία: «Και λοιπόν;» - Η εξοργιστική αντίδραση Μπολσονάρου για τους χιλιάδες νεκρούς
AP Photo/Eraldo Peres

Οργή έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία μετά την απίστευτη απάντηση που έδωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους περισσότερους από πέντε χιλιάδες νεκρούς που μετράει η χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον νέο κορωνοϊό

Οι νεκροί στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ξεπέρασαν εκείνους της Κίνας, φτάνοντας στους 5.513 με τα κρούσματα να αγγίζουν τις 80.000.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν θεωρεί την είδηση αξιοπρόσεκτη. «Και λοιπόν;», απάντησε στους δημοσιογράφους όταν ζήτησαν να σχολιάσει τους 474 νεκρούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. «Με συγχωρείτε, τι θέλετε να κάνω εγώ;». Σε άλλο σημείο μάλιστα ακούγεται να λέει: «Το όνομά μου είναι Μεσσίας αλλά δεν κάνω θαύματα», αναφερόμενος στο δεύτερό του όνομα.

Η αποστομωτική απάντηση του Μπολσονάρο είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά δηλώσεών του με τις οποίες υποβιβάζει το πρόβλημα της πανδημίας, και οι οποίες έχουν προκαλέσει οργή σε όλη τη Βραζιλία. Μία εφημερίδα μάλιστα, η Estado de Minas, τοποθέτησε τα λόγια του σε ένα ολόμαυρο πρωτοσέλιδο και δίπλα τον φόρο αίματος: 5.017 νεκροί.

«Ο Μπολσονάρο δεν είναι απλώς ένας απαίσιος πολιτικός και ένας κακός πρόεδρος, είναι ένα ποταπό ανθρώπινο ον», έγραψε στο twitte o Μαρκέλο Φράιξο, ένας αριστερός πολιτικός του αντίπαλος.

Απολύσεις και παραιτήσεις

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αποτροπιασμό στα κοινωνικά μέσα. «Κοινωνιοπαθής», έγραψε ο μουσικός Νάντο Μούρα. «Τι τραγωδία», έγραψε η δημοσιογράφος Σόνια Μπρίντι. «Είναι κοροϊδία. Είναι προσβολή. Είναι απαράδεκτο», έγραψε η Μαριλίζ Περέιρα Χόρζε, συγγραφέας και αρθρογράφος.

Τον περασμένο μήνα ο λαϊκιστής Μπολσονάρου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ απέλυσε στις 16 Απριλίου τον υπουργό Υγείας όταν αμφισβήτησε δημοσίως την συμπεριφορά του προέδρου.

Την περασμένη εβδομάδα ο δημοφιλής υπουργός δικαιοσύνης Σέρχιο Μόρο, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση, εν μέρει εξαιτίας της αντι-επιστημονικής στάσης του προέδρου απέναντι στον Covid-19, σύμφωνα με πρόσωπο του περιβάλλοντός του, γράφει η Guardian.

Την ώρα που ο Μπολσονάρο έκανε τις παραπάνω εξοργιστικές δηλώσεις, οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες στη Βραζιλία βρίθουν από ιστορίες για μητέρες, πατέρες, γιους και κόρες που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας αλλά και εικόνες από τους μαζικούς τάφους που ανοίγονται σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για την ταφή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ