ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: «Νεκρά» υπολείμματα του ιού σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί παρότι ανάρρωσαν

Νότια Κορέα: «Νεκρά» υπολείμματα του ιού σε ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί παρότι ανάρρωσαν
Νοτιοκορεάτες απολαμβάνουν τον καλό καιρό. Το τελευταίο 24ωρο κανένα κρούσμα κορωνοϊου δεν εμφανίστηκε στη χώρα. AP Photo/Ahn Young-joon

Νέα δεδομένα σχετικά με τις περιπτώσεις ανθρώπων που ανέρρωσαν έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και στη συνέχεια βρέθηκαν και πάλι θετικοί, δίνουν εμπειρογνώμονες από τη Νότια Κορέα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC), στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι 292 άτομα σε όλη τη χώρα διαγνώστηκαν ξανά θετικά στην αναπνευστική ασθένεια μετά την ανάρρωσή τους, η οποία είχε επιβεβαιωθεί με αρνητικά τεστ, αναφέρει το περιοδικό Newsweek.

Ωστόσο, σε μία συζήτηση σχετικά την ανοδική τάση των θετικών επαναληπτικών τεστ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, αξιωματούχοι από την κλινική επιτροπή του KCDC, εξήγησαν ότι το γεγονός αυτό δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την επανεμφάνιση μιας ενεργού λοίμωξης.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Oh Myoung-don απέδωσε αντίθετα τα θετικά αποτελέσματα των τεστ μετά την ανάρρωση σε «νεκρά» ή ανενεργά συστατικά του ιού που εξακολουθούν να υπάρχουν στα κύτταρα των ασθενών.

«Θραύσματα RNA εξακολουθούν να υπάρχουν σε ένα κύτταρο ακόμα και αν ο ιός είναι εξουδετερωμένος», δήλωσε ο Oh κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας Yonhap. «Είναι πιο πιθανό ότι εκείνοι που βρέθηκαν και πάλι θετικοί στον ιό να εντοπίστηκαν με μέρη του ιού που έχουν ήδη απενεργοποιηθεί», συνέχισε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι οι βιολογικές αλληλεπιδράσεις του κορωνοϊού με το ανθρώπινο DNA δείχνουν την έλλειψη ικανότητάς του να «δημιουργεί χρόνιες λοιμώξεις».

Ωστόσο, ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό των θετικών τεστ στη Νότια Κορέα κυκλοφόρησαν καθ 'όλη τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς ο αριθμός των επαναδιαγνώσεων μεταξύ των αποθεραπευόμενων ατόμων έχει αυξηθεί σταθερά. Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, το KCDC ανέφερε ότι 163 ασθενείς είχαν διαγνωστεί ξανά θετικοί με τον ιό μετά την ανάρρωσή τους και την επακόλουθη λήξη της καραντίνας στην οποία είχαν υποβληθεί. Τότε, οι επαναλαμβανόμενες διαγνώσεις αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 2% του ανακτημένου πληθυσμού της χώρας. Την Τετάρτη, περίπου 2,7 τοις εκατό των ενηλίκων που είχαν αναρρώσει διαγνώστηκε και πάλι θετικό στον ιό, καθώς και 3,4 τοις εκατό των παιδιών.

Στις 17 Απριλίου το κορεατικό CDC ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά ευρήματα μιας έρευνας πάνω στα επαναληπτικά τεστ, αναφέροντας ότι ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην αποθεραπεία ενός ασθενούς και στη λήψη μιας θετικής διάγνωσης ήταν περίπου 13,5 ημέρες, με συνολικό εύρος από μία έως 35 ημέρες. Από τα 137 περιστατικά που μελετήθηκαν, το KCDC ανέφερε ότι 61 ασθενείς εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, 72 ήταν ασυμπτωματικοί και τέσσερις εξακολουθούν να διερευνούνται. Το κέντρο ελέγχου της νόσου είπε επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν δευτερογενείς λοιμώξεις σε διαδοχικές περιπτώσεις.

Μέχρι την Κυριακή, η Νότια Κορέα είχε επιβεβαιώσει 263 περιπτώσεις θετικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς που είχαν ήδη αναρρώσει από τον κορωνοϊό ενώ το KCDC δήλωσε ότι η έρευνά παρέμεινε σε εξέλιξη.

Κανένα κρούσμα

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Νότια Κορέα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό που να οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα της Ασίας την 29η Φεβρουαρίου.

Τα KCDC εξήγησαν ότι εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Νότια Κορέα αυξήθηκε έτσι σε 10.765.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φτάνει τα 247.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ