ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός ξεκίνησε από το εργαστήριο της Γουχάν

Τραμπ: Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός ξεκίνησε από το εργαστήριο της Γουχάν
AP Photo/Alex Brandon

Για στοιχεία που έχει στην κατοχή του τα οποία του δίνουν την ισχυρή πεποίθηση ότι ο νέος κωρονοϊός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ καταφέρθηκε για ακόμη μια φορά κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι εξετάζουν την πιθανότητα η πανδημία να ξεκίνησε από το εργαστήριο της Γουχάν, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σχετικά με την προστασία των ηλικιωμένων Αμερικανών στο Λευκό Οίκο νωρίτερα σήμερα, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ αν έχουν δει κάτι που να τους δίνει «υψηλό αίσθημα σιγουριάς» ότι ο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι υπεύθυνο για τον Covid-19.

«Ναι, ναι, έχω», απάντησε ο Τραμπ. «Και νομίζω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό του, καθώς συμπεριφέρονται σαν γραφείο δημοσίων σχέσεων της Κίνας».

«Δεν πρέπει να ψάχνουν για δικαιολογίες όταν οι άνθρωποι κάνουν φρικτά λάθη, ειδικά λάθη που προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο», συνέχισε ο πρόεδρος. «Νομίζω ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να ντρέπεται για λογαριασμό του».

Ερωτηθείς πόσο σίγουρος αισθάνεται ότι η πηγή του ιού είναι όντως το εργαστήριο της Γουχάν, ο Τραμπ είπε: «Δεν μου επιτρέπεται να σου πω».

Σε άλλη ερώτηση αν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για το ξέσπασμα του ιού, είπε: «Δεν θέλω να πω κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα εγώ θα το είχα σταματήσει. Μακάρι να το είχαν σταματήσει. Όλος ο κόσμος το εύχεται».

Τις τελευταίες εβδομάδες Πεκίνο και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ αναφορικά με την παγκόσμια πανδημία, με την μία πλευρά να προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην άλλη.

Απειλές για κυρώσεις

Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ είπαν στην Washington Post ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων για τον τρόπο που η Κίνα χειρίστηκε το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με το άρθρο, κάποιοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαγράψουν μέρος των οικονομικών υποχρεώσεών τους απέναντι στο Πεκίνο. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την Πέμπτη, ο Τραμπ απείλησε επίσης τη χρήση δασμών κατά της ηπειρωτικής χώρας ως αντίποινα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην αρχή της πανδημίας είχε επαινέσει την Κίνα και τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την απάντηση του Πεκίνου στο ξέσπασμα του ιού. Ωστόσο, ο Τραμπ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρονται στην νόσο Covid-19 ως «κινέζικο ιό» και τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τη ρητορική τους.

Ο Τραμπ κατηγορεί εδώ κι εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα της COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι αυτόν τον μήνα, η Ουχάν αναθεώρησε προς τα πάνω των αριθμό των θυμάτων από τον ιό, ανεβάζοντας κατά περίπου 1.200 τους νεκρούς.

Κίνα: Ο κορωνοϊός δεν προήθλε από εμάς, λέει το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν

Τη 18η Απριλίου ο Τραμπ είχε ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την πανδημία του κορωνοϊού. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στο Fox την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι «η Κίνα προκάλεσε τεράστιο πόνο, απώλεια ζωών και τώρα μία γιγαντιαία πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και την αμερικανική οικονομία, με το να μην μοιραστεί τις διαθέσιμες πληροφορίες», προσθέτοντας πως «το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα πληρώσει για όσα έκανε εδώ, ειδικά από τις ΗΠΑ».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απορρίπτει κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ