ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Βορειοκορεάτης δηλώνει «99% σίγουρος πως έχει πεθάνει»

Κιμ Γιονγκ Ουν: Βορειοκορεάτης δηλώνει «99% σίγουρος πως έχει πεθάνει»
AP Photo/Lee Jin-man

Ένας αποστάτης της Βόρειας Κορέας ισχυρίστηκε ότι είναι «99% σίγουρος» ότι ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ο Ji Seong-ho ο οποίος ζει στη Νότια Κορέα και ασχολείται με την πολιτική και τον ακτιβισμό δήλωσε στο πρακτορείο Yonhap πως πληροφορήθηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέθανε και πως είναι πιθανό να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις το Σαββατοκύριακο.

«Δεν είμαι 100% σίγουρος γι' αυτό, αλλά η πιθανότητα να ισχύει ο θανατός τους είναι 99%», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο ζήτημα διαδοχής.

Ο Ji Seong-ho δεν αποκάλυψε την πηγή του, ενώ σημείωσε η αδερφή του, Κιμ Γιο-τζονγκ θα είναι πιθανότατα και η διάδοχός του.

Ποια είναι η αδερφή του Κιμ και η πιθανή «κληρονόμος» της Βόρειας Κορέας

Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Πάντως, δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν πρόσφατες κινήσεις πολυτελών σκαφών τα οποία χρησιμοποιεί συχνά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και το περιβάλλον του προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται στο παραθαλάσσιο θέρετρό του.

Την ώρα που ο πλανήτης αναρωτιέται για την τύχη του βορειοκορεάτη ηγέτη με την πολυήμερη εξαφάνισή του από τη δημόσια σφαίρα εξυφαίνοντας σενάρια επί σεναρίων, η ιστοσελίδα NK PRO, η οποία παρακολουθεί τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι δορυφορικές εικόνες απεικόνισαν σκάφη, με τα οποία έχει θεαθεί κατά καιρούς ο Κιμ, να κινούνται με τρόπο που υποδηλώνει ότι ο ίδιος ή η κουστωδία του βρίσκονται στο θέρετρο Ουονσάν, στα ανατολικά της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για την δεύτερη παρόμοια αναφορά μέσα σε λίγες ημέρες καθώς την περασμένη εβδομάδα ένα πρόγραμμα παρατήρησης της Βόρειας Κορέας με έδρα τις ΗΠΑ, το 30 North, είχε μεταδώσει ότι δορυφορικές φωτογραφίες είχαν δείξει ότι το προσωπικό τρένο του 36χρονου Κιμ βρισκόταν παρκαρισμένο σε ένα σταθμό που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από τον ηγέτη στην βίλα του στο ίδιο θέρετρο.

Αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι είναι πιθανό ο Κιμ Γιονγκ Ουν να έχει καταλύσει εκεί, πιθανότατα φοβούμενος έκθεσή του στον νέο κορωνοϊό, εκφράζοντας παράλληλα τον σκεπτικισμό τους απέναντι σε δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον θέλουν σοβαρά άρρωστο.

Η φημολογία για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε ξεκινήσει μετά από αποκλειστικό δημοσίευμα του CNNi το οποίο, επικαλούμενο πηγές από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο Κιμ ήταν σε σοβαρή κατάσταση μετά από μια εγχείρηση στην καρδιά, στην οποία είχε υποβληθεί νωρίτερα.

Ωστόσο, την Κυριακή, 26 Απριλίου, ο στενός συνεργάτης του Κιμ Γιονγκ Ουν, Μουν Τσάνγκ, μίλησε στο CNNi και υποστήριξε πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του», απορρίπτοντας όλα τα σενάρια των τελευταίων ημερών.

Η τελευταία φορά που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε θεαθεί δημοσίως ήταν στις 11 Απριλίου. Έκτοτε παραμένει άφαντος.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ