ΚΟΣΜΟΣ

Οι 4 πρωταγωνιστές του GREXIT από τη Σένγκεν

Οι 4 πρωταγωνιστές του GREXIT από τη Σένγκεν
Matt Cardy/Getty Images/Ideal Image

Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία. 

Αυτοί είναι οι τέσσερις πρωταγωνιστές του GREXIT από τη Σένγκεν.

Ορμπάν ο - κατά τον Γιούνκερ - δικτάτορας

1861851

Πηγή: Εurokinissi

«Ορμπάν ο Μεγαλοπρεπής» θα μπορούσε να ήταν το υποκοριστικό του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, για τον ανένδοτο που έχει ξεκινήσει εναντίον των μη Χριστιανών και των μη Ευρωπαίων καθώς υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «πας μη Ευρωπαίος... βάρβαρος».

«Χαίρε, δικτάτορα», του είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταξύ αστείου και σοβαρού προσφωνώντας τον κατά την προσέλευση των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας. Ο Ορμπάν άλλωστε του είχε πει λίγο νωρίτερα: «Χαίρε, Μεγάλε Δούκα» σε μια προφανή αναφορά στην καταγωγή του από το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Ο Ορμπάν δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είχε δηλώσει ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης ζουν σε «παράλληλες κοινωνίες, που απορρίπτουν τις ευρωπαϊκές αξίες». Υποστήριξε δε ότι «όλοι οι τρομοκράτες είναι κατά βάση μετανάστες που έχουν έρθει στην Ευρώπη».

Αλλά και όποιος πρόσφυγας/μετανάστης καταφέρει να περάσει τα σύνορα της Ουγγαρίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αυστηρή προειδοποίηση: Πινακίδες στους δρόμους που τους προειδοποιούν να μην πάρουν τις δουλειές από τους Ούγγρους.

Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προτείνει να ανοίξει στη χώρα του ο διάλογος για την επαναφορά της θανατικής ποινής η οποία απαγορεύεται στην ΕΕ, έβαλε το χεράκι του στην αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος τοποθετώντας ημέτερους στις υψηλές θέσεις της ιεραρχίας.

Το περιοδικό Der Spiegel είχε συμπεριλάβει τον κ. Ορμπάν στη λίστα με τους «πιο επικίνδυνους πολιτικούς στην Ευρώπη.

Ο Ορμπάν επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα ακόμη για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της χώρας του με τη Σερβία λέγοντας ότι οι μετανάστες που φθάνουν στα νότια σύνορα της πατρίδας του, εισέρχονται στην Ε.Ε μέσω της Ελλάδας.

Ο Κουρτς λατρεύει το τζελ στα μαλλιά και λέει ναι στο GREXIT από τη Σένγκεν

2068408 copy

Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, μόλις συμπλήρωσε τα τριάντα και λατρεύει να φορά τζελ στην κατάξανθη κόμη του. Ως μέλος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος νοίκιασε ένα μαύρο Hummer στο οποίο έγραψε τη φράση «το μαύρο σε διεγείρει» και παράλληλα διένειμε προφυλακτικά στη νεολαία. Για να υποστηρίξει τις θέσεις του αξιοποίησε δεόντως καλλίγραμμες νεαρές που φορούσαν μαύρα στενά δερμάτινα, μίνι και σχεδόν αβυσσαλέο ντεκολτέ.

Είναι δημοφιλής στη χώρα του και ανέλαβε το πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στην Αυστρία του έχουν «κολλήσει» το παρατσούκλι «το παιδί θαύμα»

Οι δηλώσεις του εναντίον της χώρας μας είναι αστείρευτες. «Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω πότε θα αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», υπογράμμισε πριν λίγες μέρες μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ. «Στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή ελάχιστοι συνειδητοποιούν το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, είχε εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σομπότκα: Ο Τσέχος πρωθυπουργός που θέλει μόνο Χριστιανούς πρόσφυγες

2372810

Πηγή: Εurokinissi

Οι Τσέχοι δεν είναι πληθωρικοί μόνο στις δηλώσεις τους για τους πρόσφυγες. Στο πρόσφατο παρελθόν οι δηλώσεις του προέδρου Ζεμάν έβαλαν στον πάγο τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο δε πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπούχοσλαβ Σομπότκα, τον Οκτώριο του 2015 είχε διερωτηθεί που πήγαν τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων.

Μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής, τόνισε ότι η τσεχική δημοκρατία θα αξιώσει μια απάντηση στο ερώτημα τι συνέβησαν με τα χρήματα που έλαβε η Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Σέγκεν.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι η Τσεχία θα ενδιαφερθεί να μάθει για το τι συνέβη με τα χρήματα που έλαβαν οι χώρες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Δεδομένου ότι αυτά τα χρηματοδοτικά μέσα είναι πιθανόν να μην χρησιμοποιήθηκαν με διαφανείς και αποτελεσματικούς τρόπους». Όπως επεσήμαναν τότε τα ΜΜΕ της χώρα του, έστρεψε τα πυρά του εναντίον της Ελλάδας.

Επίσης ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι το Βερολίνο ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση. "Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής δώσει προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές πτυχές της κρίσης έναντι των ζητημάτων της ασφάλειας", είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απόφασή του να υποδεχθεί 153 πρόσφυγες που ήταν μόνο Χριστιανοί, από το Ιράκ, που έχουν εγκαταλείψει περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS. Περισσότερο πληθωρικός ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζεμάν, από το Καλοκαίρι του 2015 ζητούσε σε συνεντεύξεις του, την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο Μίλος Ζεμάν, είπε η χώρα του θα μπει στην Ευρωζώνη όταν από αυτή βγει η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλέσει η Ελλάδα (προσωρινά) τον πρέσβη στην Πράγα και να επιστρέψει στην κεντρική Υπηρεσία με την ένδειξη «για διαβουλεύσεις».

Όμως ο Ζεμάν δεν δίστασε να ... τραβήξει το αυτί και στον πρωθυπουργό για τη ήπια στάση που τηρεί απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης ρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει από την εξουσία ο πρωθυπουργός Σομπότκα, η στάση του οποίου έναντι στους μετανάστες θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής από αυτή του Τσέχου προέδρου.

«Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε οποιοδήποτε πολιτικό, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο, υπάρχει μόνο ένας δημοκρατικός τρόπος, κι αυτός είναι η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο», απάντησε. Όμως αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αλλά υπάρχει και μια μη δημοκρατική επιλογή, τη λένε Καλάσνικοφ». Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, έχει συμμετάσχει σε αντιμεταναστευτικές, αντιισλαμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα του.

Φίτσο: Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός που «δεν ανέχεται να τον σέρνουν οι Έλληνες από τη μύτη»

2016 02 15T155555Z 641826994 GF10000309708 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS VISEGRAD

Πηγή: Reuters/David W Cerny

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είναι αντιμουσουλμάνος ολκής. Έχει χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους της χώρας του ενδεχόμενη απειλή υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του «παρακολουθεί» αυτή την κοινότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Για το θέμα των μεταναστών και των προσφύγων έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες, βάσει των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για την ανακατανομή τους.

Για ενδεχόμενο GREXIT έχει δηλώσει ότι η Σλοβακία είναι «προετοιμασμένη ψυχικά και τεχνικά» υπογραμμίζοντας ότι: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, όμως όχι με κάθε τίμημα. Η Σλοβακία είναι προετοιμασμένη ψυχικά και τεχνικά για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα επιμείνουμε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν θα διαγράψει ούτε ένα λεπτό του ευρώ από το ελληνικό χρέος. Την ίδια περίοδο δήλωσε ότι η Σλοβακία θα είναι "η πρώτη που θα ζητήσει" την έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «δε θα δεχθούμε να μας σέρνουν από τη μύτη οι Έλληνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ