ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Νέα αύξηση των νεκρών, σημαντικά μειωμένα τα κρούσματα

Κορωνοϊός - Ισπανία: Νέα αύξηση των νεκρών, σημαντικά μειωμένα τα κρούσματα
AP Photo/Paul White

Αύξηση σημείωσε σήμερα ο αριθμός των ημερήσιων νεκρών στην Ισπανία, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει ότι 244 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό, υπερβαίνοντας και πάλι τους 200 ημερήσιους θανάτους, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες μείωσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το 50% των θανάτων καταγράφηκαν στην Καταλονία και τη Μαδρίτη.

Το αισιόδοξο πάντως είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 204, στα 25.817, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 867 νέα κρούσματα.

Η μεγάλη πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που κατέγραψε χθες η Ισπανία, σε διάστημα 24 ωρών, ήταν νοσηλευτές: μια τάση που παρατηρείται εδώ και ημέρες σε μια χώρα, όπου η επιδημία συνεχίζει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η συγκεκριμένη τάση καταγράφεται εδώ και ημέρες. Από την 28η Απριλίου, το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει το 66% (με 5.587 κρούσματα) των περισσότερων από 8.500 νέα κρούσματα στη χώρα.

Σε δύο νοσοκομεία της περιοχής της Μαδρίτης και της Καταλονίας, σχεδόν το 11% του προσωπικού προσβλήθηκε από τη νόσο από την αρχή της επιδημίας, υπογράμμισε σήμερα ο διευθυντής του Κέντρων Υγειονομικών Εκτάκτων Αναγκών, ο γιατρός Φερνάνδο Σιμόν.

«Η ασθένεια εκδηλώθηκε με ηπιότερα συμπτώματα» στους νοσηλευτές λόγω της μικρότερης ηλικίας τους σε σύγκριση με την πλειοψηφία των θυμάτων, συμπλήρωσε ο Σιμόν.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, πολλά νοσοκομεία κατακλύστηκαν από ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας κατήγγειλαν την έλλειψη εξοπλισμού προστασίας, όπως οι μάσκες. Αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε έλλειψη, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι εξομάλυνε την τροφοδοσία εξοπλισμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως, πριν από κάποιες ημέρες, ο ισπανικός Σύλλογος Γιατρών των Κέντρων Υγείας συνέχισε να εκφράζει την «ανησυχία του για την έλλειψη επαρκών μέσων» προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ