ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Γκοκτσέκ τρίτος μουσικός που πεθαίνει από απεργία πείνας

Τουρκία: Ο Γκοκτσέκ τρίτος μουσικός που πεθαίνει από απεργία πείνας
Φωτογαρφία αρχείου / Ο Ιμπραχίμ Γκοκτσέκ την κηδεία της Χελίν Μπολέκ Ibrahim Mase/DHA via AP

Δύο μέρες μετά τη λήξη της απεργίας πείνας διάρκειας σχεδόν ενός χρόνου, ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ -μέλος του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum- πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που επιβεβαίωσε ένας από τους δικηγόρους του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο δικηγόρος Γοργκούν Ντανατζί ανακοίνωσε το θάνατο του μπασίστα Γκοκτσέκ στο νοσοκομείο της περιοχής Μπεϊλίκντουζου της τουρκικής μητρόπολης. Οι δικηγόροι του έμαθαν για τον θάνατό του κατά τη διάρκεια δίκης του μουσικού που κατηγορείτο για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Όπως είπε ο ο Ντανατσί, στη δίκη δεν παρουσιάστηκαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του εκτός από καταθέσεις «μυστικών αυτόπτων μαρτύρων».

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης είχε ζητήσει τον Νοέμβριο ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια για τα μέλη του συγκροτήματος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Γκοκτσέκ είχε ξεκινήσει στη φυλακή την απεργία πείνας του πριν 323 μέρες. Έγινε το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που πέθανε, ενώ η σύζυγός του, Σουλτάν, παραμένει φυλακισμένη.

Η 28χρονη τραγουδίστρια Χελίν Μπολέκ έχασε τη ζωή της στις 3 Απριλίου έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας, προκαλώντας αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ μέλος της μουσικής κολλεκτίβας και σύντροφος της Χελίν Μπολέκ, πέθανε στις 28 Απριλίου μετά από 297 ημέρες απεργία πείνας.

Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 και έγινε διάσημο στην Τουρκία και στο εξωτερικό για τα έργα του στα οποία συνδυάζει την παραδοσιακή μουσική με επαναστατικά τραγούδια.

Τα μέλη του διώκονται καθώς κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) την οποία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική η Τουρκία και οι δυτικοί εταίροι της.

Σε ανακοίνωσή του το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας) αναφέρει:

«Ο σύντροφός μας Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ έπεσε μάρτυρας. Η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Δύο μέρες πριν, στις 323 μέρες απεργίας πείνας, διέκοψε την απεργία μέχρι να δούμε τις συναυλίες του Grup Yorum να γίνονται και τα μέλη του να απελευθερώνονται. Ο σύντροφος Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ μεταφέρθηκε στην εντατική όπου και κατέληξε, καθώς πλέον το σώμα του δε μπορούσε να δεχθεί τους όρους. Το αίμα ήταν ήδη ελάχιστο στο σώμα του συντρόφου μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ