ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα
AP Photo/Michael Varaklas

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνει η Ελλάδα και θέλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι προς αυτήν. Κάνουμε επομένως μια επιπρόσθετη προσπάθεια, παρά την κρίση του κορωνοϊού και τον κορεσμό του δικτύου υποδοχής μας», τόνισε η Μάγκι Ντε Μπλοκ.

Περίπου 1.600 ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Δώδεκα από αυτά βρίσκονται από τα μέσα Απριλίου στο Λουξεμβούργο, την πρώτη χώρα που υλοποίησε τη δέσμευσή της. Ακολούθησε η Γερμανία που παρέλαβε 47 παιδιά και εφήβους.

Η Βελγίδα υπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση των 18 ανηλίκων, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ ευάλωτους», θα γίνει «γρήγορα», αλλά δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Η χώρα μας συνεχίζει να συνηγορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων που ισχύουν σήμερα. Το να αναζητούμε λύσεις ad hoc, πλοιάριο με πλοιάριο, κρίση την κρίση, δεν είναι αποτελεσματικό. Χρειάζεται μια συνολική λύση», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι το Βέλγιο είναι σήμερα «αναλογικά πολύ πιο αλληλέγγυο από τις περισσότερες άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ.

Μεταξύ των χωρών που δηλώνουν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σερβία και η Ελβετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ