ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Ρωσία η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Η Ρωσία η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων
AP Photo

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε εκείνον στην Ιταλία και στη Βρετανία για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο έπειτα από μια ημερήσια αύξηση ρεκόρ και λίγες ώρες προτού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξετάσει το καθεστώς περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Ο επίσημος αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού έφτασε τις 221.344, κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία έχει τώρα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα από την Ιταλία ή τη Βρετανία και είναι τρίτη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (πρώτη) και την Ισπανία (δεύτερη), καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 11.656 τις τελευταίες 24 ώρες.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας στη Ρωσία. Σήμερα αναφέρθηκαν 6.169 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο επίσημος συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 115.909.

Το κέντρο απόκρισης της χώρας στον κορωνοϊό ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκαν 94 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.009.

Οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν πως η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες δέκα ημέρες εξηγείται από τον πολλαπλασιασμό των διαγνωστικών τεστ -5,6 εκατ. σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση- και όχι από μια επιτάχυνση της διασποράς. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε επίσης και τη μικρή θνητότητα.

Όμως ορισμένοι στη Ρωσία αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία και εκτιμούν πως η θνητότητα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη.

Σταδιακή άρση των περιορισμών ανακοίνωσε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την λήξη της μη εργάσιμης περιόδου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση επιτρέπει την μετάβαση της χώρας στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δεν πρέπει να γίνει βιαστικά καθώς πρέπει όπως είπε χαρακτηριστικά να περάσουμε «ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη».

«Σήμερα 11 Μαΐου λήγει η περίοδος των μη εργάσιμων ημερών την οποία είχαμε ανακοινώσει» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια σύσκεψης της οποίας προήδρευσε, με θέμα την υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στην Ρωσία, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η καταπολέμηση της επιδημίας θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να επιτραπούν λάθη και πισωγυρίσματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει προσεκτικά και βήμα προς βήμα, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν στην χώρα να περάσει στην επόμενη φάση καταπολέμησης της επιδημίας, που είναι «η έναρξη της σταδιακής εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η άρση ή, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων «πρέπει να γίνουν με την αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων και υγειονομικών κανόνων που εγγυώνται την ασφάλεια των ανθρώπων», επισημαίνοντας ότι είναι παράλογο να βιαστούμε στην άρση των περιορισμών, αλλά πρέπει να περάσουμε όπως είπε χαρακτηριστικά «ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη».

Παράλληλα τόνισε ότι χάρη στα ληφθέντα μέτρα κατέστη δυνατόν να σωθούν χιλιάδες Ρώσοι και φυσικά σ' αυτό συνέβαλε όπως είπε ο καθοριστικός ρόλος των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμη ότι η περίοδος εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών δεν θα είναι σύντομη, ενώ αναφερόμενος στους κυβερνήτες των περιφερειών της χώρας, είπε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα, για χαλάρωση των μέτρων ή για την διατήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.

Από αύριο 12 Μαΐου είπε ο Ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων των θεμελιωδών κλάδων της οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον κατασκευαστικό, βιομηχανικό τομέα, τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, των επικοινωνιών, τον ενεργειακό τομέα και τον εξορυκτικό τομέα.

Πριν από τη σύσκεψη αυτή, οι αρχές της Μόσχας και της περιοχής που περιβάλλει την πρωτεύουσα ανακοίνωσαν την παράταση των μέτρων περιορισμού έως τις 31 Μαΐου και κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα, ένα παράδειγμα που ακολούθησε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Αγία Πετρούπολη.

Και άλλες περιοχές, όπως οι Μπέλγκοροντ (κέντρο), Μαγκαντάν (ανατολική Σιβηρία), Ιαμάλ (ρωσική Αρκτική) ανακοίνωσαν από την πλευρά τους μια χαλάρωση των μέτρων περιορισμού από αύριο Τρίτη, επιτρέποντας κυρίως τους περιπάτους μαζί με τα παιδιά και την επαναλειτουργία των ινστιτούτων αισθητικής.

Από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίας, η Ουκρανία αρχίζει σήμερα μια σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού με την επαναλειτουργία των πάρκων, των μουσείων, των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων και ορισμένων καταστημάτων.

Η Γεωργία, στον Καύκασο, επανεκκινεί από σήμερα την παραγωγή και την πώληση χονδρικής και λιανικής, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των μπουτίκ ρούχων. Ενώ το Καζακστάν, στην κεντρική Ασία, ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ