ΚΟΣΜΟΣ

Ινδοί και Κινέζοι συνοριοφύλακες «έλυσαν» τις διαφορές τους με μπουνιές και πέτρες

Ινδοί και Κινέζοι συνοριοφύλακες «έλυσαν» τις διαφορές τους με μπουνιές και πέτρες
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Gurinder Osan

Στα χέρια πιάστηκαν το Σάββατο Κινέζοι και Ινδοί στρατιώτες στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, σε ένα ακόμη περιστατικό που οδήγησε στον τραυματισμό επτά Κινέζων και τεσσάρων Ινδών συνοριοφυλάκων

Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο απομονωμένο, ορεινό συνοριακό πέρασμα Nuka La κοντά στο Θιβέτ, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, είναι το πιο πρόσφατο μίας σειράς διαξιφισμών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

«Η επιθετική συμπεριφορά των δύο πλευρών οδήγησε σε μικροτραυματισμούς των στρατευμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Άμυνας, μεταδίδει το CNNi.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως στα επεισόδια ενεπλάκησαν 150 στρατιώτες, εκτοξεύτηκαν πέτρες και ανταλλάχθηκαν γροθιές.

Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, μήκους 3.400 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα κάποιες φορές να λαμβάνουν χώρα επεισόδια με σπρωξίματα και πέτρες.

Nathu La Pass


Πηγή: AP Photo/Gurinder Osan

Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, αφού η Κίνα επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο στο διαφιλονικούμενο οροπέδιο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν να βελτιώνονται μετά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Γουχάν της Κίνας το 2018, ενώ οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επίσης τον περσινό Oκτώβριο στο Τσενάι της νότιας Ινδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ