ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Δεν είναι μία απλή ασθένεια του αναπνευστικού, χτυπάει όλο το σώμα

Covid-19: Δεν είναι μία απλή ασθένεια του αναπνευστικού, χτυπάει όλο το σώμα
AP Photo

Ένα εύρος περίεργων και τρομακτικών συνδρόμων βλέπουν οι γιατροί που χειρίζονται ασθενείς με κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος όλων των μεγεθών σε όλο το σώμα, νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα και ανοσολογικές επιπλοκές.

Σε ρεπορτάζ του, το CNNi εξετάζει την περίπτωση ενός ασθενούς μόλις 38 ετών, ηλικία που δεν ταιριάζει στην περιγραφή των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από το νέο κορωνοϊό. Ο ασθενής ήταν σχετικά καλά τις πρώτες 10 μέρες με την Covid-19.

“Είχε ήπια πνευμονικά συμπτώματα και έμενε στο σπίτι”, δήλωσε ο Δρ Sean Wengerter, αγγειοχειρουργός στο Pomona της Νέας Υόρκης. "Είχε διαγνωστεί σε κλινική επείγουσας περίθαλψης και πήγαινε καλά στο σπίτι. Είχε απλά λίγο βήχα”.

Μέχρι που ένα από τα συμπτώματα της Covid-19 εμφανίστηκε.

“Τότε ξύπνησε με τα δύο του πόδια μουδιασμένα και κρύα και τόσο αδύναμα που δεν μπορούσε να περπατήσει”, δήλωσε ο Wengerter, ο οποίος είναι επικεφαλής τμήματος αγγειακής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Good Samaritan του Westchester Medical Center Health.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα

Αυτός ο σχετικά νεαρός άνδρας είχε μια απόφραξη της αορτής - έναν μεγάλο θρόμβο αίματος στην κύρια αρτηρία του σώματος, ακριβώς πάνω από όπου χωρίζεται σε δύο μέρη για να τρέξει σε κάθε πόδι. Το αίμα δεν εισερχόταν στις λαγόνιες αρτηρίες και δεν έφτανε στα πόδια του.

Σύμφωνα με τον Wengerter, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που μπορεί να σκοτώσει μεταξύ 20% και 50% των ασθενών. “Απλά, δεν συμβαίνει συνήθως σε έναν 38χρονο”, δήλωσε στο CNNi.

Η γρήγορη διάγνωση και μια χειρουργική επέμβαση ανοίγματος των αρτηριών για αφαίρεση του θρόμβου χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα έσωσε τον ασθενή. "Είχαμε δύο χειρουργούς να δουλεύουν ταυτόχρονα πάνω του", είπε ο Wengerter.

"Ένα πράγμα που είναι τόσο περίεργο όσο και απογοητευτικό είναι ότι αυτή η ασθένεια εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους", δήλωσε ο Δρ Scott Brakenridge, βοηθός καθηγητής στην ομάδα χειρουργικής οξείας περίθαλψης στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Φλόριντα και πρόσθεσε: "Είναι μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα. Θα χρειαστεί χρόνος για να το καταλάβουμε".

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια

"Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα αναπνοής του ασθενούς και σε άλλες φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη πολυοργανικής ανεπάρκειας. Και τώρα σχετίζεται με ανοσολογικές επιπτώσεις στα παιδιά”.

Ενώ ο νέος κορωνοϊός χαρακτηρίζεται ως αναπνευστικός ιός, είναι σαφές ότι επηρεάζει μερικούς ανθρώπους σε όλο τους το σώμα. Τα πιο εμφανή συμπτώματα λοίμωξης είναι κλασικά αναπνευστικά συμπτώματα: πυρετός, πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Αλλά ο ιός φαίνεται επίσης να προσβάλλει άμεσα κάποια όργανα. Ένα από τα πιο ανησυχητικά είναι η επίθεσή του στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αφύσικη πήξη του αίματος.

"Φαίνεται ότι ο Covid, ο ιός, δημιουργεί μια τοπική φλεγμονώδη απόκριση που οδηγεί σε μερικά από αυτά τα θρομβωτικά συμβάντα", δήλωσε ο Wengerter. "Αυτό συμβαίνει λόγω της άμεσης δράσης του ιού στις ίδιες τις αρτηρίες”.

Άλλες ομάδες γιατρών ανέφεραν ασυνήθιστα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεότερους ασθενείς, καθώς και πνευμονικές εμβολές, το ιατρικό όνομα για θρόμβους αίματος στους πνεύμονες.

Οι παθολόγοι βρίσκουν μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος και στα μικρότερα αγγεία επίσης, δήλωσε ο Δρ Oren Friedman, ο οποίος φροντίζει ασθενείς με Covid-19 στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

"Δεν χωράει συζήτηση - ο ιός φαίνεται να επηρεάζει τη θρόμβωση και φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τα αιμοφόρα αγγεία σας", δήλωσε ο Friedman στο CNNi. Και αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

"Προφανώς, κάθε όργανο στο σώμα σας τροφοδοτείται από αιμοφόρα αγγεία, οπότε εάν ο ιός επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία σας, τότε μπορεί να έχετε βλάβη στα όργανα", πρόσθεσε.

Μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών

Ένα από τα πιο τρομακτικά σύνδρομα που μπορεί να συνδέεται με τη Covid-19 είναι το "παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων". Η Νέα Υόρκη αναφέρει 52 περιπτώσεις, δήλωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο την Τρίτη και το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι διερευνά 100 περιπτώσεις.

Χαρακτηρίζεται από επίμονο πυρετό, φλεγμονή, κακή λειτουργία σε ένα ή περισσότερα όργανα και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με σοκ, λέει μια ομάδα παιδίατρων γνωστή ως η Διεθνής Συνεργασία PICU-COVID-19.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά παρουσιάζουν σοκ και μερικά έχουν χαρακτηριστικά της νόσου Kawasaki, ενώ άλλα μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια καταιγίδας κυτταροκινών. Σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων νόσου Kawasaki σε παιδιά που δεν έχουν σοκ”, είπε η ρευματολόγος του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστώνης, Δρ Mary Beth Son. Η νόσος Kawasaki περιλαμβάνει φλεγμονή στα τοιχώματα μεσαίου μεγέθους αρτηριών και μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Μπορεί να προκληθεί από μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστή ως καταιγίδα κυτταροκινών, λένε οι γιατροί.

"Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά στον ιό και επειδή πρόκειται για φλεγμονώδεις ασθένειες, αυτή η υπερβολική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που μοιάζει με Kawasaki", δήλωσε ο Δρ Glenn Budnick, παιδίατρος στο Pomona, του Νιου Τζέρσι, στο CNNi.

«Είναι ακόμη πιθανό τα αντισώματα που κάνουν τα παιδιά στο SARS-CoV2 να δημιουργούν μια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα. Κανείς δεν ξέρει», δήλωσε η Δρ. Jane Newburger, καρδιολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης και ειδικός στην ασθένεια Kawasaki.

Η καταιγίδα κυτταροκινών μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια βλάβη στους πνεύμονες και ασυνήθιστη πήξη του αίματος που παρατηρείται σε ενήλικες ασθενείς, ανέφεραν οι γιατροί.

"Υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι ο ιός πραγματικά δεν δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση και στην πραγματικότητα καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα", δήλωσε ο Brakenridge. Αυτό θα επέτρεπε στον ιό να προσβάλλει πιο άμεσα όργανα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine την Τρίτη υποστήριξε και τις δύο θεωρίες.

Ο Δρ Zheng Zhang και οι συνάδελφοί του στο Τρίτο Λαϊκό Νοσοκομείο στο Σενζέν της Κίνας ανέλυσαν δείγματα ανοσοκυττάρων που ελήφθησαν από τους πνεύμονες εννέα ασθενών με κορωνοϊό και βρήκαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα και ουδετερόφιλα, καθώς και χημικές ουσίες ανοσοποιητικής σηματοδότησης που ονομάζονται κυτοκίνες και χημειοκίνες στους πιο άρρωστους ασθενείς. Οι άρρωστοι ασθενείς είχαν επίσης υψηλά επίπεδα πολλαπλασιασμένων Τ-κυττάρων, ενός άλλου τύπου ανοσοκυττάρου.

Όμως, οι ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα είχαν μικρότερο αριθμό CD8 Τ-κυττάρων, τα οποία σκοτώνουν άμεσα τα μολυσμένα με ιό κύτταρα.

Οι γιατροί λένε ότι διαπιστώνουν ότι διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Τα αραιωτικά αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ασυνήθιστης πήξης του αίματος, ενώ οι ανοσοαποκλειστές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της καταιγίδας κυτταροκινών.

Μπορεί να προκαλέσει “Δάχτυλα Covid”

Ένα τελευταίο σύμπτωμα που προβληματίζει - αλλά λιγότερο ανησυχητικό - είναι γνωστό ως “Δάχτυλα Covid”. Οι ασθενείς αναφέρουν κόκκινο ή μωβ πρήξιμο των δαχτύλων των ποδιών τους.

Είναι πιθανό οι μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος που σχετίζονται με την Covid-19 να το προκαλούν, ανέφεραν οι γιατροί.

"Ένα μοτίβο των δαχτύλων COVID που αναφέρουν οι άνθρωποι είναι οι ερυθρές βλάβες στα πέλματα. Είναι πιθανό ότι αυτή είναι μια δερματική αντίδραση ή προκαλείται από ένα μικρό φράξιμο ή μικρο θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στα δάχτυλα των ποδιών", αναφέρει ο πνευμονολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ Dr. Ο Humberto Choi στον ιστότοπο της κλινικής και προσθέτει ότι συνήθως δεν σχετίζεται με σοβαρά συμπτώματα.

Covid-19 isn't just a respiratory disease. It hits the whole body

ΔΗΜΟΦΙΛΗ