ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Γυναίκα 113 ετών νίκησε τον κορωνοϊό

Ισπανία: Γυναίκα 113 ετών νίκησε τον κορωνοϊό
CNNi/Twitter

Μια γυναίκα 113 ετών η οποία θεωρείται πως είναι η γηραιότερη της Ισπανίας κατάφερε και νίκησε τον κορωνοϊό.

Βίντεο δείχνει την Μαρία Μπράνιας, η οποία γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1907 να μιλά στον διευθυντή του οίκου ευγηρίας, όπου ζει, στο Όλοτ της Καταλονίας.

«Όσον αφορά την υγεία μου, είμαι καλά. Έχω μικρές ενοχλήσεις, όπως όλοι», ακούγεται να λέει η ηλικιωμένη.

Η Μαρία Μπράνιας κατάφερε και ανέρρωσε από τον Covid 19, ενώ τα συμπτώματα που είχε ήταν ήπια.

«Στο μόνο που διαγνώστηκε ήταν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και ένας μικρός πυρετός που είχε σχέση με τη λοίμωξη», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας του γηροκομείου.

Η 113χρονη φαίνεται πως κόλλησε τον ιό μετά από την επίσκεψη της οικογένειάς της, στις 4 Μαρτίου, την ημέρα των γενεθλίων της.

Η κόρη της, Ρόζα Μορέτ, δεν μπόρεσε να την επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά δήλωσε για τη μητέρα της στο TV3: «Τώρα είναι καλά, είναι σε καλή κατάσταση, θέλει να μιλά, να εξηγεί, να εκφράζει τις απόψεις της, ξαναβρίσκει τον εαυτό της».

Η υπεραιωνόβια έμεινε περιορισμένη αρκετές εβδομάδες μέσα στο δωμάτιό της στον οίκο ευγηρίας. Μόνο μια υπάλληλος έμπαινε, ντυμένη με προστατευτική στολή, σύμφωνα με την περιφερειακή τηλεόραση TV3, η οποία μετέδωσε εικόνες της Μαρίας.

Στο ρεπορτάζ ακούγεται η γιαγιά να εξηγεί ότι «οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, πολύ προσεκτικοί» μαζί της στο ίδρυμα. Όταν η υπάλληλος την ρωτά ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της, εκείνη απλώς απαντά ότι είναι τυχερή που έχει «καλή υγεία».

Η υπερήλικη ζει στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων για περισσότερα από 18 χρόνια. Γεννήθηκε στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, όπου ο πατέρας της εργαζόταν ως δημοσιογράφος για το AFP.

Η γυναίκα επέζησε εκτός του κορωνοϊού, δύο παγκοσμίους πολέμους και την πανδημία την γρίπης το 1918 που σκότωσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρότι η Μπράινας τα κατάφερε και βγήκε νικήτρια, δύο ηλικιωμένοι κατέληξαν στον ίδιο οίκο ευγηρίας, με τον εκπρόσωπο του Santa Maria del Tura να διαβεβαιώνει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί πλέον.

Σημειώνεται πως στην Ισπανία συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 27.321 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Με πληροφορίες από: Spanish 113-year-old speaks after surviving coronavirus

By Jack Guy and Al Goodman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ