ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αισιόδοξα στοιχεία για την Ιταλία - Σημαντική μείωση κρουσμάτων και νεκρών

Κορωνοϊός: Αισιόδοξα στοιχεία για την Ιταλία - Σημαντική μείωση κρουσμάτων και νεκρών
Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Σημαντική είναι η μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 145 άνθρωποι και καταγράφηκαν 675 νέα κρούσματα. 2.366 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα είναι 225.435. Οι νεκροί έφτασαν τους 31.908. Παράλληλα, 125.176 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στο μεταξύ, 762 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.311 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 57.278 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε σημαντικά με 200 λιγότερα κρούσματα. Παρουσιάζει μικρή μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 8 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 194 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή τρίτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Αισιοδοξία, προκαλεί το σημερινό στοιχείο των νέων κρουσμάτων, το οποίο είναι το χαμηλότερο από την αρχή της επίσημης καταγραφής απ’ τις ιταλικές αρχές.

Σημειώνεται πως από αύριο, Δευτέρα, πρόκειται να ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κουρεία και τα κομμωτήρια, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας (πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης), δεν υπέγραψε τη συμφωνία της κυβέρνησης Κόντε με τις περιφέρειες, διότι θεωρεί λάθος κίνηση το ότι, για την άρση πολλών απαγορεύσεων, δεν ζητήθηκε η καθοριστική γνωμοδότηση του υπουργείου Υγείας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι, όντως, υπάρχει ακόμη κίνδυνος μετάδοσης, αλλά πρόσθεσε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

«Ρίχνουμε μια γέφυρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. Ξέρουμε ότι τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ που μόλις διαθέσαμε είναι πολλά, αλλά ακόμη δεν αρκούν», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν καφέ μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια και κουρεία, και ότι σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στους πελάτες θα πρέπει να είναι ενός μέτρου.

Από τις 18 του μήνα, επίσης, οι Ιταλοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιφέρεια διαμονής τους και «αν όλα πάνε καλά-είπε ο Κόντε- από τις 3 Ιουνίου η ελευθερία κίνησης θα επεκταθεί σε όλη την χώρα».

«Πάντα στις 3 Ιουνίου η χώρα μας θα επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και αναχώρηση προς όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την επιβολή καραντίνας. Είναι ένας τρόπος και για να δοθεί νέα ώθηση στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πρέπει να τρέξουμε και να τρέξει η οικονομία της χώρας μας. Τώρα θα επικεντρωθούμε στην απλούστευση διαδικασιών και κανονισμών -ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία- ενώ θα ασχοληθούμε άμεσα και με το υπό διαμόρφωση, ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών μελών της Ένωσης».

O Tζουζέπε Κόντε, τέλος, τόνισε ότι σε περιφέρειες όπως σε αυτή της Λομβαρδίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πορεία των κρουσμάτων, και να υπάρξει, ανάλογα με τα στοιχεία, περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας ή νέα αυστηροποίησή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ