ΚΟΣΜΟΣ

NASA: «Πράσινο φως» για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011

NASA: «Πράσινο φως» για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από το 2011
Bill Ingalls/NASA via AP

Η NASA ανακοίνωσε ότι έδωσε το πράσινο φως για την εκτόξευση, την επόμενη Τετάρτη, δύο Αμερικανών αστροναυτών με έναν πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX, στην πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή για τις ΗΠΑ από το 2011.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας και της εταιρείας του Έλον Μασκ βρίσκονταν από χθες, Πέμπτη, στο διαστημικό κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, για να διαπιστώσουν αν όλα ήταν έτοιμα και ασφαλή για την αποστολή.

Ο Ρόμπερτ Μπίνκεν και ο Ντάγκλας Χάρλεϊ θα είναι οι δύο αστροναύτες που θα μετάσχουν σε αυτήν την αποστολή.

Ο πύραυλος Crew Dragon θα εκτοξευθεί στις 16.33 τοπική ώρα (23.33 ώρα Ελλάδας) της 27ης Μαΐου με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον οποίο αναμένεται να προσδεθεί την επόμενη ημέρα.

Και στρατιωτικές αποστολές από τις ΗΠΑ στο διάστημα

Προ ημερών, στις 17 Μαΐου, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου Atlas V από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ο οποίος μετέφερε το διαστημικό σκάφος X-37B.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ με μία ημέρα καθυστέρηση, λόγω της κακοκαιρίας που έπληττε το Σάββατο τη Φλόριντα.

Ήταν το έκτο διαστημικό ταξίδι του αεροσκάφους.

Όπως αναφέρει το BBC, το διαστημικό σκάφος - που περιγράφεται λειτουργικά ως όχημα ελέγχου τροχιάς (Orbital Test Vehicle -OTV) - έχει μια μυστική αποστολή, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν παραμένουν άγνωστες.

Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά, το X-37B θα θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο και επιπλέον θα τεστάρει μια τεχνολογία ισχυρής ακτινοβολίας και την επίδρασή του σε βιολογικό υλικό, όπως σπόροι.

Η εκτόξευση αφιερώθηκε στους Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και στα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού. Επάνω στην άτρακτο είχε γραφτεί οι λέξεις «America Strong».

Όλες οι προηγούμενες αποστολές του X-37B στο διάστημα έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες και το Πεντάγωνο αρνείται να αποκαλύψει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα των δορυφόρων και τις τεχνικές τους δυνατότητες.

«Η νέα αποστολή του X-37B περιλαμβάνει περισσότερες πειραματικές δοκιμές από τις προηγούμενες» ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Αεροπορίας Μπάρμπαρα Μπάρετ.

Το πρόγραμμα X-37B ξεκίνησε το 1999. Το διαστημικό σκάφος μοιάζει με μια μικρότερη σε μέγεθος εκδοχή των επανδρωμένων διαστημικών λεωφορείων που αποσύρθηκαν από το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ