ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η εταιρεία Hertz κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

Κορωνοϊός: Η εταιρεία Hertz κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά
AP Photo/Ted Shaffrey

Tην υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της. Σταμάτησε εξάλλου «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».

«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (...) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.

Οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουγούνται από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παραλύει την οικονομία.

Μια ιστορική εταιρεία

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων από το 1918 και έχει καταφέρει να βγει ζωντανή από σημαντικές κρίσεις, όπως η Μεγάλη Ύφεση αλλά και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Με την αίτηση χρεοκοπίας, στην ουσία, η εταιρεία θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της, ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Γενικότερα ο κλάδος, όμως, έχει πληγεί ουσιαστικά από την πανδημία, καθώς τα ταξίδια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο από τις αρχές του έτους. Σχεδόν τα δύο τρίτα από τα έσοδά του προέρχονται από ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε αεροδρόμια. Από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ έχει πέσει κατά 94%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, αναφέρει το CNNi.

Με πληροφορίες από: Hertz files for bankruptcy, by Chris Isidore, CNN Business



ΔΗΜΟΦΙΛΗ