ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να ενισχύσει την «πυρηνική άμυνα» της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να ενισχύσει την «πυρηνική άμυνα» της Βόρειας Κορέας

Σε εγρήγορση φαίνεται πως βρίσκεται το στρατιωτικό επιτελείο της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν με τους επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων, με θέμα τον σχεδιασμό νέων πολιτικών για την ενίσχυση της πυρηνικής άμυνας της χώρας.

Η συνάντηση, την οποία έκανε γνωστή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του βορειοκορεάτη ηγέτη μετά την επανεμφάνισή του στις αρχές του μήνα, ύστερα από ένα διάστημα απουσίας που πυροδότησε διεθνή σπέκουλα για την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με το KCNA, o πρόεδρος Κιμ προέδρευσε μίας συνάντησης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος.

Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι: «κατά τη συνάντηση ελήφθησαν κρίσιμα μέτρα για τη σημαντική αύξηση της ικανότητας πληγμάτων από τις δυνάμεις του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού» ενώ έγιναν ενέργειες που έθεσαν τις στρατηγικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση εγρήγορσης.

Κατά τη συνάντηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να υπέγραψε επτά εντολές, οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση της υπευθυνότητας και των ρόλων των μεγάλων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ινστιτούτων της χώρας, στην αναδιάρθρωση του στρατιωτικού συστήματος και στην κατανομή των στρατιωτικών βαθμίδων των αξιωματούχων.

Η συνάντηση «εξέτασε και ανέλυσε μια σειρά μειονεκτημάτων στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες των συνολικών ενόπλων δυνάμεων της ΛΔΚ» και συζήτησε «μεθοδολογικά ζητήματα για την υπέρβασή τους και την επίτευξη δραστικής βελτίωσης», σύμφωνα με το KCNA.

Η συνάντηση «χρησίμευσε ως ιστορικό σημείο καμπής μεγάλης σημασίας για την αύξηση των δυνατοτήτων των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων», σύμφωνα με το KCNA.

«Πάγωμα» συνομιλιών με ΗΠΑ

Στις αρχές του χρόνου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε νέα πυρηνική δοκιμή, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων κρατών.

Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ περί αποπυρηνικοποίησης της χώρας «πάγωσαν» το περασμένο φθινόπωρο όταν ο Κιμ έδωσε διορία στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Όταν η προθεσμία πέρασε χωρίς καμία κίνηση από την Ουάσινγκτον, ο Κιμ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του μηνύματος της Πρωτοχρονιάς ότι η χώρα του θα ενισχύσει το πυρηνικό της αποτρεπτικό και δεν θα παραμείνει πλέον σε αυτό-επιβαλλομενο μορατόριουμ για σημαντικές δοκιμές όπλων.

Kim Jong Un wants to increase North Korea's 'nuclear war deterrence,' state media reports, by Radina Gigova, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ