ΚΟΣΜΟΣ

Η NASA τιμά την πρωτοπόρο αστρονόμο Νάνσι Γκρέις Ρόμαν δίνοντας το όνομά της στο νέο της τηλεσκόπιο

Η NASA τιμά την πρωτοπόρο αστρονόμο Νάνσι Γκρέις Ρόμαν δίνοντας το όνομά της στο νέο της τηλεσκόπιο
CNNi

Το όνομα της πρώτης γυναίκας επικεφαλής στο γραφείο Διαστημικής Επιστήμης της NASA, της αστρονόμου Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, επελέγη για το όνομα του νέου τηλεσκοπίου της διαστημικής υπηρεσίας που βρίσκεται στα σκαριά.

Αρχικά γνωστό ως WFIRST, ως ακρώνυμο του Wide Field Infrared Survey Telescope («Υπέρυθρο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Ευρέος Πεδίου»), το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2025.

«Είναι χάρη στις αρχηγικές ικανότητες και το όραμα της Νάνσι Γκρέις Ρόμαν που η NASA έγινε πρωτοπόρος της αστροφυσικής και με το λανσάρισμα του Hubble, του πιο ισχυρού και παραγωγικού διαστημικού τηλεσκόπιου στον κόσμο», δήλωσε ο διοικητής της NASA Τζιμ Μπράιντενστιν.

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο όνομα για το WFIRST, το οποίο θα είναι διάδοχος των τηλεσκοπίων Hubble και Webb».

Η πρωτοπόρος αστρονόμος πέθανε το 2018 αλλά η κληρονομιά της εξακολουθεί να εμπνέει νεαρούς αστρονόμους και, με την ονομασία του νέου τηλεσκοπίου στη μνήμη της, θα συνεχίζει ακολουθεί τις αποστολές της υπηρεσίας.

Σκληρή δουλειά

Το νέο τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τα άλυτα μυστήρια του σύμπαντος, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.

Πρόκειται για δύο μυστήρια που συνιστούν την πλειοψηφία του σύμπαντος, αλλά είναι γνωστά μόνο από τις συνέπειές τους στην ορατή ύλη.

To πρώην WFIRST είναι ένα πολλά υποσχόμενο τηλεσκόπιο της NASA. Στόχος του είναι η έρευνα της σκοτεινής ενέργειας αλλά και να εντοπίσει εξωπλανήτες στο κέντρο του Γαλαξία μας, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα άστρα. Η μελέτη των εξωπλανητών θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες.

Επιπλέον, η αναζήτηση κατοικήσιμων εξωπλανητών θα γίνει πιο ολοκληρωμένη γιατί θα συνδυάζονται παρατηρήσεις από αυτό το τηλεσκόπιο με το τηλεσκόπιο Kepler και το τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

Μία πρωτοπόρος της αστρονομίας

Γνωστή κι ως «μητέρα του τηλεσκοπίου Hubble», η Ρόμαν κατάφερε να συσπειρώσει την αμερικανική επιστημονική κοινότητα για το πρότζεκτ του γιγαντιαίου τηλεσκοπίου, ενώ το 1962 ηγήθηκε της ομάδας πίσω από την πρώτη επιτυχημένη αστρονομική αποστολή της NASA, Orbiting Solar Observatory-1. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της στην τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά.

Γεννημένη στο Νάσβιλ το 1925, ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία από πολύ μικρή ηλικία και ενθάρρυνε τις γυναίκες να ακολουθήσουν τις πρακτικές επιστήμες, όταν η συντριπτική πλειοψηφία τους ακολουθούσε σπουδές σε θεωρητικά μαθήματα.

«Δεν ξέρω ακριβώς σε ποια ηλικία ήταν αλλά θυμάμαι πως ήταν μια συνειδητή απόφαση από πλευράς μου (να ακολουθήσω σπουδές στην αστρονομία). Μου είπαν από την αρχή πως μια γυναίκα δεν μπορεί να γίνει αστρονόμος. Όταν ρώτησα τη σχολική σύμβουλο για άδεια ώστε να πάρω μια δεύτερη χρονιά στην άλγεβρα αντί για πέμπτη χρονιά στα Λατινικά, με κοίταξε υποτιμητικά και είπε "ποια κυρία θα έπαιρνε μαθηματικά αντί για Λατινικά;"», είχε πει η Ρόμαν σε μια συνέντευξή της.

H Ρόμαν πήρε σύνταξη από τη ΝΑSA το 1979 και 11 χρόνια μετά, το 1990, τέθηκε σε εφαρμογή το τηλεσκόπιο Hubble. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2018 σε ηλικία 93 ετών. Η ανθρωπότητα της χρωστά πολλά.

Με πληροφορίες από NASA names Nancy Grace Roman Space Telescope in honor of agency's first chief astronomer, by Ashley Strickland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ