ΚΟΣΜΟΣ

Daily Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε νωρίς και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός την Covid-19

Daily Telegraph: Πώς η Ελλάδα κινήθηκε νωρίς και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός την Covid-19
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Ένα εγκωμιαστικό δημοσίευμα για την Ελλάδα, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση της πανδημίας Covid-19, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα “Daily Telegraph”.

Το άρθρο έχει τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα κινήθηκε νωρίς και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός την Covid-19». Σε αυτό η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα είχε όλα τα γνωρίσματα μιας επικείμενης καταστροφής αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως την προηγούμενη οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια, τη διαφθορά και τον γηραιό πληθυσμό, αλλά κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να έχει, «όπως και να το δει κανείς», μία απρόσμενα «πολύ επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων και απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά την πρώτη καταγραφή κρούσματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ακύρωσε το ετήσιο καρναβάλι. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι και μουσεία. Όσοι έφταναν από το εξωτερικό υποχρεώνονταν να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων ενώ όλοι οι πολίτες της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους, γράφει η εφημερίδα.

Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000, τονίζει ακόμα η Τelegraph.

«Το να ενεργήσουμε από νωρίς, μας έδωσε χρόνο να προετοιμαστούμε», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος και υπογραμμίζει: «Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφάρμοσε περιορισμούς πρόσβασης για να μειώσει τον κίνδυνο σε γηροκομεία. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε πολύ μικρή μετάδοση του ιού στα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας».

Ο ίδιος αποδίδει σε αυτό τον χαμηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ελλάδα και τις χαμηλές εισαγωγές σε νοσοκομεία σε σύγκριση με άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ