ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Άριστα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε σε αμπελώνα

Ιταλία: Άριστα διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε σε αμπελώνα
Comune di Negrar di Valpolicella/Facebook

Ένα μωσαϊκό δάπεδο της ρωμαϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους κάτω από έναν αμπελώνα στη βόρεια Ιταλία, μετά από δεκαετίες σχετικής αναζήτησης

Το εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο μωσαϊκό βρίσκεται στην κοινότητα Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα, βόρεια της Βερόνα.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη μίας ρωμαϊκής έπαυλης στην περιοχή έδω και περισσότερο από έναν αιώνα, με ερευνητές να ασχολούνται με το ζήτημα από τότε. Σύμφωνα με μία σημείωση στην ιστοσελίδα της κοινότητας, επιτέλους πραγματοποιήθηκε η ανακάλυψη «μετά από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών».

«Η Εφορεία θα συνεργαστεί τώρα με τους ιδιοκτήτες του κτήματος και το δήμο για βρουν τους κατάλληλους τρόπους ώστε αυτός ο αρχαιολογικός θησαυρός, που ήταν κρυμμένος ακριβώς κάτω από τα πόδια μας, να γίνει προσβάσιμος στο κοινό», γράφει η σχετική ανάρτηση στο Facebook.

mosaiko1


(Πηγή: Comune di Negrar di Valpolicella/Facebook)

Η ανακάλυψη του μωσαϊκού μέτρα κάτω από τη γη δεν ολοκληρώνει τις ανασκαφές στο σημείο, οι οποίες συνεχίζονται, ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του αρχαίου κτίσματος και ό,τι σώζεται από αυτό.

Καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από ένα παρατεταμένο lockdown, τα αρχαία μνημεία στην Ιταλία αρχίζουν σιγά σιγά να ξανανοίγουν για το κοινό.

Μάλιστα, λίγο καιρό πριν η Ιταλία γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πλήττεται από την πανδημία, είχε ανοίξει μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια το φημισμένο Σπίτι των Εραστών στην Πομπηία.

Perfectly preserved ancient Roman mosaic floor discovered in ItalyPerfectly preserved ancient Roman mosaic floor discovered in Italy, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ