ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Σκωτία: Την Παρασκευή ξεκινά το πρώτο στάδιο χαλάρωσης του lockdown

Κορωνοϊός - Σκωτία: Την Παρασκευή ξεκινά το πρώτο στάδιο χαλάρωσης του lockdown
AP Photo / Fraser Bremner

Στην πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών του lockdown μπαίνει από την Παρασκευή η Σκωτία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του σχεδίου τεσσάρων σταδίων που έχει ήδη ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνησή της.

Δεδομένης της μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σκωτία, η Στέρτζον δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα προχωρήσει «με προσοχή», ενώ παράλληλα ξεκίνησε την Πέμπτη η εφαρμογή του συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης όπως και στην Αγγλία.

Από αύριο, οι πολίτες θα μπορούν να συναντώνται με μέλη ακόμη μίας οικογένειας και όχι περισσότερα από οχτώ άτομα, σε εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης να επισκέπτονται πάρκα και κήπους, να ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής αλλά μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις από το σπίτι τους, και να κάνουν αθλήματα, τα οποία δεν προϋποθέτουν επαφή με άλλους.

Οι επιχειρήσεις που απαιτούν εξωτερική εργασία θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, όπως επίσης τα κέντρα ανακύκλωσης και κηπευτικής και οι χώροι εστίασης μόνο για take away.

Για τα σχολεία προβλέπεται ότι οι δάσκαλοι μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία για να προετοιμάσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Αυγούστου, οπότε τα σχολεία θα λειτουργήσουν με ένα μεικτό σύστημα που προβλέπει παρουσία στο σχολείο μαζί με μαθήματα στο σπίτι.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα λειτουργήσουν η φύλαξη παιδιών και οι παιδικοί σταθμοί μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν στη Σκωτία 12 θάνατοι από Covid 19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ