ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τερματίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ

Ο Τραμπ τερματίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον ΠΟΥ
(AP Photo/Alex Brandon)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τερματίζει τη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

«Έχουμε αναφέρει λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει (ο Οργανισμός) και συνεργαστήκαμε απευθείας μαζί τους, αλλά αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις ζητούμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα τερματίσουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ανακατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια σε άλλες επείγουσες παγκόσμιες ανάγκες δημόσιας υγείας που αξίζουν», δήλωσε ο Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου έξω από τον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα βέλη του κατά της Κίνας:

«Ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα σχετικά με τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια. Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», παρά το ότι πληρώνει στον Οργανισμό πολύ λιγότερα απ ότι οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανέστειλε τη συμβολή των ΗΠΑ στον ΠΟΥ στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον διεθνή οργανισμό ότι προάγει την «παραπληροφόρηση» της Κίνας όσον αφορά το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊου και σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει μια αξιολόγηση του ΠΟΥ.

Σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας προ ημερών, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), είχε εκφράσει την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Καρίσα Ετιέν είχε αναφερθεί τότε στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, σημειώνοντας πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ