Τέλος στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ βάζει ο Τραμπ λόγω Κίνας
Πηγή: AP Photo

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.

«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».

Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε για πλήθος αδικημάτων, από κατασκοπεία έως παραβίαση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ.

«Κατέκλεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως δεν έχει κάνει κανείς ποτέ πριν», δήλωσε ο Τραμπ για την Κίνα, κατηγορώντας την για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο «εισέβαλε στα εργοστάσιά μας» και «ξεκοίλιασε» την αμερικανική βιομηχανία.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο στόχαστρό του υπόλοιπους μήνες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε βήματα για την προστασία των Αμερικανών επενδυτών από τις κινεζικές χρηματοοικονομικές πρακτικές και κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί κατασκοπεία με σκοπό να «κλέψει τα βιομηχανικά μας μυστικά, εκ των οποίων υπάρχουν πολλά».

Διαβάστε επίσης