ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι ξεκίνησαν όλα: Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που έβαλαν «φωτιά» στις ΗΠΑ

Έτσι ξεκίνησαν όλα: Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που έβαλαν «φωτιά» στις ΗΠΑ
Screen Grab/YouTube

Ένα άκρως κατατοπιστικό βίντεο, που αποτελεί συρραφή των επιμέρους πλάνων και πληροφοριών,έφτιαξαν οι New York Timesσε μια προσπάθεια να οπτικοποιήσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την 25 Μαΐου στη Μινεάπολη της Μινεσότα και οδήγησαν στον θάνατο του46χρονου Τζορτζ Φλόιντ

Δευτέρα πρωί στη Μινεάπολη: η αστυνομία ανταποκρίνεται σε μια κλήση από τον υπάλληλο ενός ψιλικατζίδικου ο οποίος υποστηρίζει ότι ένας άνδρας χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα.

Περίπου 17 λεπτά αργότερα, ο προς έλεγχο άνδρας κείτεται στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. Λίγο μετά ανακοινώνεται ο θάνατός του.

Πρόκειται για τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ, με καταγωγή από το Χιούστον, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως πορτιέρης σε εστιατόριο αλλά έχασε τη δουλειά του με το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Ο θάνατός του προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στη Μινεάπολη και κύμα οργής σε όλη τη χώρα.

Τέσσερις αστυνομικοί απολύθηκαν και βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ένας από αυτούς, ο Ντέρεκ Σόβιν συνελήφθη για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Με τη βοήθεια υλικού από κάμερες ασφαλείας, μαρτυριών και επίσημων εγγράφων, οι New York Times επιχείρησαν να «συρράψουν» τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του άοπλου άνδρα και τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν.

Κάπως έτσι άρχισαν όλα: Λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί, δύο υπάλληλοι ενός ψιλικατζίδικου πλησιάζουν ένα ακινητοποιημένο μπλε SUV. Ο οδηγός του κάθεται μέσα και οι υπάλληλοι τον πλησιάζουν από την ανοικτή πόρτα του συνοδηγού.

Όπως θα πουν και κατά το τηλεφώνημά τους, τέσσερα λεπτά αργότερα στην αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ένας άνδρας, ο οποίος κατά την περιγραφή τους είναι μεθυσμένος, αγόρασε τσιγάρα από το κατάστημα χρησιμοποιώντας, όπως λένε, πλαστό χαρτονόμισμα.

Σύμφωνα με την αναπαράσταση των NYT οι πρώτοι δύο αστυνομικοί φτάνουν 4 λεπτά μετά την καταγγελία με τον έναν εξ αυτών να τραβάει όπλο -«άγνωστο γιατί». Ο ίδιος αστυνομικός 90 δευτερόλεπτα αργότερα τραβάει έξω από το αυτοκίνητό του τον Φλόιντ, του περνάει χειροπέδες και τον σπρώχνει προς έναν τοίχο.

Κάποια λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί - καθώς έχει φτάσει και δεύτερο όχημα της αστυνομίας- επιχειρούν να τον βάλουν σε περιπολικό, με τον Φλόιντ να πέφτει στο έδαφος και τον Σόβιν να υποστηρίζει ότι ο 46χρονος τους είπε ότι είναι κλειστοφοβικός και αρνείται να μπει μέσα.

Εννέα λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου περιπολικού φτάνει και το όχημα με οδηγό τον Σόβιν.

Ακολουθεί η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια καθώς ο Φλόιντ, όπως λένε, «αιμορραγεί από το στόμα».

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Φλόιντ είπε 16 φορές σε πέντε λεπτά «I can't breathe» («Δεν μπορώ να ανασάνω»).

Οι ΝΥΤ επισημαίνουν επίσης ότι η λαβή που εφάρμοσε ο Σόβιν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ο ύποπτος αντιστέκεται, ωστόσο σε κανένα σημείο των βίντεο δεν φαίνεται να αντιδρά ο 46χρονος.

Περίπου 20 λεπτά μετά τη σύλληψη φτάνει ασθενοφόρο με τον Φλόιντ να έχει χάσει τις αισθήσεις του και τον Σόβιν να συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό.

Ο θάνατος του 46χρονου διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ