ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στις ΗΠΑ: Ακόμη τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ

Έκρυθμη η κατάσταση στις ΗΠΑ: Ακόμη τρεις νεκροί στις διαδηλώσεις για τον Φλόιντ
(AP Photo/John Minchillo)

«Καζάνι που βράζει» θυμίζουν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ οι ΗΠΑ, με το CNNi να κάνει λόγο για ακόμη τρεις νεκρούς στο περιθώριο των διαδηλώσεων για την αστυνομική βία κατά μαύρων πολιτών. 

Σύμφωνα με το CNNi, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στην πόλη Ντάβενπορτ της Αϊόβα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ τη ζωή του από αστυνομικά πυρά έχασε και ένας άνδρας στο Λούιβιλ στο Κεντάκι.

Αστυνομικοί στο Ντάβενπορτ δέχτηκαν επίθεση από ομάδα διαδηλωτών το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Πολ Σικόρσκι.

Οι τρεις αστυνομικοί, που πραγματοποιούσαν περιπολία, δέχτηκαν πυρά από αγνώστους και ένας εξ αυτών τραυματίστηκε. Ο Σικόρσκι είπε πως δεν γνωρίζει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού, ωστόσο έχει ενημερωθεί πως «είναι καλή η διάθεσή του».

Ο αρχηγός της αστυνομίας αποκάλυψε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τέσσερις άνθρωποι δέχτηκαν πυρά από αγνώστους -δύο εκ των οποίων υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικ Μάτεσον, είπε πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από τον κυβερνήτη Κιμ Ρέινολντς να κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά.

Ήδη τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών ενώ άλλες 40 έχουν ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Λούιβιλ

Λίγη ώρα νωρίτερα, η αστυνομία του Λούισιλ στο Κεντάκι ανακοίνωσε πως οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ εκτροχιάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εκλήθη σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή για να διώξει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκινγκ του καταστήματος.

«Αστυνομικοί και στρατιώτες δέχτηκαν πυρά. Τόσο οι αστυνομικοί όσο και τα μέλη της Εθνοφρουράς απάντησαν με πυρά, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος» ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Στιβ Κόνραντ.

Ο ίδιος είπε πως οι Αρχές συγκεντρώνουν βίντεο του περιστατικού ενώ εξετάζονται και αυτόπτες μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται πως τις περασμένες ημέρες έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμη άνθρωποι -ένας 21χρονος στο Ντιτρόιτ, ένας άνδρας στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ